Patrijarh srpski Porfirije Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Nekadašnji ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković ocenio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) glavni eksponent ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

On je, za vojvođanski portal Autonomija, kazao da se ruski uticaj, kada je reč o regionu, sprovodi putem „više izvršitelja“, među koje je svrstao mreže političkih partija, nevladinih organizacija i značajan broj medija.

„Ipak, SPC ostaje najznačajniji igrač ruskog uticaja u regionu. Zajednički imenitelj svih proksija su ogromna sredstva koja dobijaju iz istog izvora“, rekao je Bošković.

Dodao je da je tezu o SPC-u kao glavnom ruskom proksiju ranije potvrdio i aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore, koji je, pre sedam godina, u Moskvi, kako je preneo, rekao da je SPC „najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori“.

Napomenuo je da je „sve to kasnije potvrđeno delovanjem crkve ne samo u Crnoj Gori, već u celom regionu“.

„Uostalom, nakon ruske agresije na Ukrajinu, dobili ste otvorenu i nedvojbenu podršku SPC toj agresiji“, kazao je Bošković.

Dodao je da Rusija i danas ima svoje proksije u svakoj zemlji Zapadnog Balkana, te ocenio da je agresija Rusije na Ukrajinu dovela da su se „i pipci te hobotnice skratili, iako nisu nestali“.

Podsetio je da, u susret avgustovskim izborima 2020. u Crnoj Gori, većina partnera nije verovala njegovoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kada su upozoravali šta se iza svega krije i odakle tolika sredstva upotrebljena protiv jedne male države na Balkanu.

Napomenuo je da ipak, „istina, pre ili kasnije izadje na videlo“, te ukazao da „ljudi postaju svesni“ da ono što je DPS govorila u susret izborima 2020. dobija i formalnu potvrdu.

„Naše poruke, kažem, tada nisu mogle doći do većine gradjana Crne Gore, ali i do pojedinih činilaca iz medjunarodne zajednice. Zato smo danas tu gde smo“, rekao je on.

Ocenio je da je zbog takvog delovanja protiv Crne Gore ta država danas „u dubokoj provaliji“, te da je, „razvaljena po svim šavovima na kojima je počivalo gradjansko i evropsko društvo“.

Smatra da je „planski ugrožen i ekonomski opstanak Crne Gore“.

Ocenio je da je „namera da se referendum, a i sama crnogorska nezavisnost, predstave kao naopak i kratkotrajan izlet pod hitno trebalo poništiti“.

„Na kraju, upravo sa tom tezom i završava se sve ono što je radjeno – a počelo je sajber napadima – od 2014. do danas: da se pokaže da je Crna Gora neodrživa tvorevina i da su proteklih 16 godina nezavisnosti neprijatna i privremena epizoda“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, želi se, istovremeno dokazati i da je crnogorska državna nezavisnost u suštini isključivo projekat jednog čoveka, predsednika Mila Đukanovića.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare