Otkazivanju Europrajda više od SPC su se poradovali možda samo trojica mladića sa novosadske Detelinare koji su juče pred zgradom, i za potrebe Instagrama "okrenuli janje", kako bi proslavili "zabranu šetnje". U SPC se možda nije roštiljalo, ali se radosno pozdravilo otkazivanje Europrajda, kao "neumesne tematike" i to u dane kada "za Srbe, u Srbiji i svugdje u svijetu, postoji tema nad temama, tema Kosova i Metohije". U videu koji smo za vas priredii pogledajte, u 300 sekundi, kako je SPC po hitnom postupku uspela da nas vrati u srednji vek.

U saopštenju se, međutim, ne pojašnjava na koji tačno način učesnici Europrajda predstavljaju pretnju po Kosovo i Metohiju, niti na koji način svojim šetnjom otežavaju „opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vekovnim ognjištima“. Za razliku od zvaničnog saoptšenja SPC, vladika banatski Nikanor nije pribegavao zamenama teza u svojoj besedi u kojoj je otvoreno i jasno pozvao na oružje protiv pripadnika LGBT populacije, prethodno je proklinjući.

„Evo prvi sam ustao protiv toga. Evo i kunem. Prokleću sve one koji to budu organizovali i učestvovali u tome. Toliko mogu. Da imam oružje, i tu silu bih upotrebio“, zagrmeo je polovinom avgusta Nikanor iz Banata, lamentirajući što nije naoružan i što mu ga „posle ovoga što govori, niko neće ni dati“.

Inače poznat kao predstavnik „tvrde struje“ u crkvenim redovima, Nikanor je zapravo trbuhozborac većinskog stava SPC, kom je dozvoljeno i od kog se očekuje da upravo ovakvim siledžijskim ispadima podilazi vernicima kojima je zvaničan stav SPC previše „umiven“. U prilog tome ide i činjenica da Nikanorove pretnje i otvoren poziv na nasilje Sinod nije ni rečju osudio, a kamoli ga ukorio i podsetio na 6. zapovest, u kojoj jasno piše da nije baš pristojno, pa ni hrišćanski, ubijati ljude. Da SPC blagonaklono gleda na siledžije i hučškače potvrdilo se već 11. septembra, kada je po drugi put odlikovala crkvenim ordenom haškog osuđenika Vojislava Šešelja. Čoveka koji je svoj politički vek posvetio širenju mržnje, netolerancije, progonu Hrvata iz Vojvodine, pozivao na silovanja, na gaženje džipom, obećavao pomilovanje ubici Zorana Đinđića … odlikovao je vladika bački Irinej, a u ime Eparhije novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve. Pored crkvenog ordena Belog anđela prvog stepena, koji je dobio pre sedam godina, Šešelja sad apsurdno krasi i orden „božijeg sveštenika mira i ljubavi“, Svetog vladike Mardarija. Kad je već reč o ljubavi, orden najvišeg reda Srpske pravoslavne crkve nedavno je dobio i premijer Mađarske Viktor Orban, osvedočenom autokrati, ksenofobu i rasisti, koji je bodljikavom žicom „brani“ Mađarsku od „najveće opasnosti po hrišćanstvo“, odnosno izbeglica iz Sirije.

„Postoji svet u kom se evropski narodi mešaju sa onima koji stižu izvan Evrope. To je svet mešanih rasa. A onda postoji i naš svet, gde se ljudi iz Evrope mešaju jedni sa drugima… a u Panonskoj niziji mi nismo mešanih rasa: mi smo prosto mešavina naroda koji žive u našoj vlastitoj evropskoj domovini“, izjavio je Orban u julu, tokom posete Rumuniji. Svega mesec dana kasnije, patrijarh Porfirije odlazi u Budimpeštu da mu uruči orden svetog Save, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve. I dok se u demokratskom svetu Orbanova izjava o rasama ocenjivala kao „čisti nacistički tekst, dostojan Jozefa Gebelsa“ , patrijarh Porfirije je prilikom odlikovanja pohvalio mađarskog premijera upravo izbog njegove blagoglagoljivosti.

Mađarski premijer „u svom političkom rečniku koristi reči: Bog, vera u Boga, Crkva, duhovnost, hrišćanske vrednosti, jedinstvo svih hrišćana, poslanje Crkve“, pojasnio je Porfirije odluku SPC, tvrdeći da se Orban zalaže za „hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio“. Svega par dana pre Porfirijeve posete Budimpešti, u mađarskom parlamentu otkrivena je bista Mikloša Hortija, naciste odgovornog za istrebljenje Jevreja, smrt na stotine civila i ubistva na hiljade građana Vojvodine tokom Novosadske racije 1942. godine. Sudeći po potezima i stavovima SPC, homofobnija, desničarski ekstremizam, rasizam, šovinizam, mržnja prema ljudskim pravima i drugačijima … su postale dobrodošle hriščanske osobine. Što ni ne čudi, s obzirom da su glavni novi promoteri ovakvog „hrišćanstva“, a sudeći po kriterijumima Srspke pravoslavne crkve, upravo Viktor Orban i Vojislav Šešelj.

BONUS VIDEO Litije za spas Srbije i moleban za porodicu SPC u danu pred početak nedelje Evroprajda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare