Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja utvrdili su Predlog odluke o obrazovanju Komisije za etiku koja će se starati o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Za kandidate za etičku Komisiju iz redova fakultetskog nastavnog osoblja predloženi su Dragan Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

Predlog odluke o obrazovanju Komisije za etiku i biće upućen u skupštinsku raspravu po hitnom postupku i sa predlogom da stupi na snagu ranije od osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izmenama Kodeksa ponašanja iz septembra predvidjeno je formiranje komisije od pet neparlamentarnih ličnosti, koje nisu imenovane ni na jednu funkciju, i one će posmatrati kako poslanici poštuju kodeks.

Glavnih razloga zbog kojih se menjao Kodeks ponašanja poslanika bile su preporuke GREKA, tela Saveta evrope za borbu protiv korupcije.

Bonus video: Jesu li Evropljani uzalud dolazili

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar