Srđan Nonić i Nikola Panić
Srđan Nonić i Nikola Panić

Nišlija Srđan Nonić, urednik portala „Niška inicijativa“, pravnosnažno je oslobođen u krivičnom postupku za uvredu koji je protiv njega pokrenuo aktivista SNS-a, takođe novinar Nikola Panić. Nonića je Panić tužio za produženo krivično delo uvrede a povodom njegovih tekstova i izjava koje su se odnosile na nagradu „Pol Polanski“ koju je Asocijacija češko - srpskog prijateljstva „Beseda“ naprednjaku prošle godine dodelila za profesionalni novinarski rad i humanost.

Panić je u tužbi naveo da ga je Nonić uvredio jer je 19. septembra 2022. godine na Fejsbuk stranici portala, čiji je urednik, objavio strip o njemu uz komentar „Čestitamo na nagradi ispred SNS-a“, nagradu je zaslužio sa „tolki projekti“, te dodao „Otkad se marketing na TV Zona smatra novinarstvom?“. Takođe, kako je Panić naveo, Nonić ga je ponovo uvredio rečima „Znači i Mile što prodaje novine u Pobedinoj može da kaže da je novinar. Pitam za Mileta, treba da mu pomognem oko pisanja CV-ja“.

Naprednjak je tužbu produžio navodima da je Nonić nastavio da ga vređa izjavom koju je 19. septembra prošle godine dao za portal lista „Danas“ kada je kazao da je to što je Panić dobio novinarsku nagradu razlog za brigu čitavog medijskog esnafa, te da postoji opasnost da će takvi ljudi ne samo dobijati, već i odlučivati o novinarskim nagradama.

Nonić je tada izarazio i zabrinutost što, kako je kazao, ni Evropska Unija nije dovoljno upoznata sa stanjem medijskih sloboda u Srbijim pa ni akademska zajednica što se pokazalo u slučaju dodele nagrade „Pol Polanski“. Kao razlog za tužbu za uvredu Panić je naveo i to što mu je Nonić dva dana posle ove izjave na provokativan način čestitao na nagradi i tražio njegov komentar sve vreme ga snimajući bez njegove dozvole.

Nonić u svojoj odbrani nije sporio navode tužioca ali je istakao da se služio satirom kao legitimnim načinom novinarskog rada. Kazao je da je stripove u kojima je kritikovao javne funkcionere i društvene pojave objavljivao i ranije. Ukazao je i da komentar „Čestitamo ispred SNS-a!“ nije uvredljiv jer je opštepoznato da je Panić član ove stranke. Nije osporio ni izjave date u listu „Danas“ uz opasku da one nisu bile uvrede usmerene ka Paniću već su predstavljale kritiku novinarske profesije.

Sud je smatrao da Panić nije dokazao da ga je Nonić uvredio zbog čega je doneo oslobađajuću presudu.

„Nijedan komentar, niti objava nisu uvredljivog karaktera. Prema stavu suda, prihvatljivo je da novinari u radu koriste satiru odnosno da kroz humor komentarišu društvene pojave i pojedince. Uvredljiv karakter radnji ceni se sa stanovišta objektivnih kriterijuma a ne na osnovu toga šta tužilac doživljava kao uvredu“, navedeno je između ostalog u sudskoj odluci.

Sud je isto stanovište zauzeo i u pogledu Nonićevog istupanja u listu „Danas“.

„Ti komentari predstavljaju lično mišljenje tuženog u vezi sa obavljanjem novinarske profesije bez uvredljivog sadržaja, pri čemu se sloboda izražavanja (čl.10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i član 46. Ustava Srbije) jemči u demokratskom društvu. Takođe, ničeg uvredljivog nije bilo ni u traženju komentara od tužioca a povodom nagrade koju je dobio“, naveo je sud,

Panić je obavezan da Noniću nadoknadi troškove krivičnog postupka s obzirom na to da je spor izgubio.

Sukob između Panića i Nonića ovim se nije završio jer se pred niškim Osnovnim sudom vodi još jedan postupak u kojem su oni stranke. Protiv naprednjaka je Osnovno javno tužilaštvo podnelo optužni predlog za ugrožavanje sigurnosti Nonića i zatražilo da mu se izrekne uslovna kazna od šest meseci zatvora.

Panić se tereti da je 13. januara ove godine na Trgu kralja Milana, u uračunljivom stanju, ugrozio sigurnost lica koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, glavnog i odgovornog urednika internet portala Srđana Nonića pretnjom da će ga napasti.

„Izrevoltiran time što ga je Nonić u svojstvu novinara snimao mobilnim telefonom unutar kazina, najpre je pokušao da mu uzme mobilni telefon sve vreme mu se približavajući dok se oštećeni povlačio unazad pa mu se obratio rečima pretnje ‘Obriši to, polomiću ti ruke i noge’! Na pitanje oštećenog: ‘Šta si rekao?’, ponovio je iste reči dodavši ‘ako ne ja, ima ko hoće’. Zatim je oštećenog počeo da juri, udario ga u ruku u kojoj je držao mobilni telefon usled čega je aparat odleteo nekoliko metara ali ga je oštećeni uzeo i nastavio da ga snima. Kod fontane u blizini hotela ‘Ambasador’ oštećeni se okliznuo i pao, ustao je i počeo da beži prema Policijskoj upravi a osumnjičeni je pošao za njim i fizički nasrnuo na njega“, navelo je tužilaštvo.

Optužnim predlogom zatraženo je da se Paniću izrekne uslovna kazna zatvora od šest meseci uslovno na dve godine jer, kako je navedeno u ovom aktu, „oštećeni je radnje i pretnje okrivljenog ozbiljno shvatio, kod njega su stvorili osećaj straha i ugroženosti a optuženi je bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje“.

***

BONUS VIDEO: Suđenje zbog napada na novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar