Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Povodom godišnjice rušenja u Savamali, u Demokratskoj stranci kažu da je skandalozno da je osuđen samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković i to uslovno na pet meseci zatvora za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren.

„Danas se navršava sedam godina kako je u izbornoj noći 24. aprila 2016. u Beogradu grupa kriminalaca maskiranih fantomkama, koje je po sopstvenom priznanju predvodio istaknuti član Srpske napredne stranke Veljko Belivuk, srušila pravni poredak Srbije zajedno sa nekoliko zgrada u Hercegovačkoj ulici. U vreme ovog kriminalnog čina gradonačelnik Beograda je bio Siniša Mali, Aleksandar Vučić se nalazio na poziciji predsednika Vlade, dok je posao ministra unutrašnjih poslova obavljao Nebojša Stefanović. Iako je Aleksandar Vučić izjavio da su ovo rušenje sproveli kompletni idioti, čime je posredno priznao da zna ko je učestvovao u ovom kriminalnom činu, javnost nije dobila informaciju ko su ti istaknuti članovi Srpske napredne stranke koji su macolama srušili Ustav Srbije“, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Demokratska stranka polaze vence na grob Zorana Djindjica
Zoran Lutovac, Demokratska stranka polaže vence na grob Zorana Đinđića Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Dalje se navodi:

„Od Aleksandra Vučića kao pokrovitelja organizovanog kriminala u Srbiji, građani Srbije svakako ne mogu očekivati da čuju istinu o ovom događaju, na šta nas podseća činjenica da uporno krije saznanja o ubistvu i ranjavanju srpskih mladića u kafiću Panda u Peći i dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu. Ali je zato javnost zaprepašćena činjenicom da tužilaštvo ne pokazuje nikakvo interesovanje da rasvetli sve detalje u vezi sa ovim krivičnim delom, pogotovo imajući u vidu da se istaknuti član Srpske napredne stranke Veljko Belivuk posle niza krivičnih dela, nalazi u pritvoru i da je dostupan pravosudnim organima“.

Do danas nije zvanično utvrđeno ko je naložio rušenje objekata u tom kvartu i ko je izdao naređenje policiji da, uprkos pozivima, ne reaguje.

„Skandalozno je da je zbog ovog rušenja ustavnog poretka Srbije, osuđen samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković i to uslovno na pet meseci zatvora za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren. Razmere ovog prvorazrednog skandala poprimaju neslućene dimenzije kada se sagleda činjenica da je Stamenkoviću čim mu je istekla uslovna kazna, legalizovana bespravno podignuta zgrada u Mirijevu.Naposletku, važno je setiti se da je grupa maskiranih kriminalaca pomenute noći protivpravno lišila slobode i vezala Slobodana Tanaskovića, noćnog čuvara Iskre, firme čiji je objekat takođe srušen te noći. Slobodan Tanasković je samo mesec dana kasnije preminuo na VMA zbog kardioloških problema koji su verovatno izazvani stresom zbog pretrpljenog nasilja čime je postao još jedna nevina žrtva režima Aleksandra Vučića. Naša obaveza je da po ponovnom uspostavljanju pune slobode u Srbiji i izgradnji nezavisnih institucija, a pogotivo onih koje se bave procesuiranjem krivičnih dela, kompletnim idiotima pokažemo da ih pravda nije zaboravila.Demokratska stranka“, zaključuju u DS.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić: Bojite se Savamale, Jovanjice, Krušika…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar