Foto: Nova S, EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog zastoja oko formiranja Zajednice srpskih opština, SAD će u narednom periodu preuzeti vodeću ulogu u implementaciji ove tačke Briselskog sporazuma koja nije formirana od 2013. godine. Budući da su Srbija i Kosovo nezadovoljne medijacijom Evropske unije po ovom pitanju, SAD će popuniti ovaj "diplomatski vakuum" i podstaći da se formira asocijacija na severu, saznaje Nova.rs.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar započeo je pre dva dana posetu Zapadnom Balkanu i to iz manastira Visoki Dečani. Nakon toga, Eskobar se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali i predstavnicima Srpske liste sa severa Kosova.

Nakon toga, Eskobar će se sastati u sredu 14. decembra sa rukovodstvom Srbije, a kako Nova.rs saznaje iz diplomatskih izvora, Eskobar će insistirati da se implementira Zajednica srpskih opština što je trebalo da bude učinjeno još Briselskim sporazumom.

Pročitajte još...

SAD, koje su i odredile Eskobara kao izaslanika, uvidele su da Srbija neće odustati od ideje da ZSO ugleda „svetlost dana“, čemu se oštro protivi kosovsko rukovodstvo.

Prema saznanjima Nova.rs, zbog toga će SAD preuzeti na sebe ulogu da se ostvari ono što je potpisano Briselskim sporazumom, odnosno da se formira ZSO.

I srpska i kosovska strana izgubile su poverenje u EU kao medijatora koji se aktivno bavi rešavanjem pitanja ZSO, zbog čega su SAD uvidele da je pravo vreme da se uključe i popune ovaj „diplomatski vakuum“.

Kako Nova.rs saznaje, stav Amerikanaca je da će ZSO biti gotovo sigurno formirana, ali se još uvek traže načini na koji će se konkretno i cela priča završiti.

Diplomatska „ofanziva“ na Beograd, jedan od zahteva i uklanjanje barikada na severu Kosova

Nakon Eskobara, u Beograd će sleteti predstavnici Nemačke, Francuske i Evropske unije, koji će se sastati sa vrhom Srbije 17.decembra.

Cilj ovako intenziviranih poseta nije samo kriza na Kosovu i Metohiji, već želja Zapada da što pre bude potpisan sporazum i to onaj francusko-nemački čija je nešto izmenjena verzija nedavno predstavljena u Tirani.

Iako nije ideja da se razgovara samo o aktuelnoj krizi na severu, barikade i velika kriza na Kosovu biće neizostavni deo agende diplomata i Aleksandra Vučića. Predstavnici međunarodne zajednice tražiće od Srbije da se uklone barikade na severu, što su do sada već zatražili evropski zvanični poput visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj.

Izvori našeg portala navode da postoji bojazan da srpska strana neće podržati uklanjanje barikada dok se ne formira ZSO. Toga se plaše predstavnici međunarodne zajednice, zbog čega će u narednom intenzivirati napori da se formira asocijacija srpske zajednice na severu Kosova.

Bonus video: Barikade u Rudaru – Sever Kosova pod blokadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare