Nebojša Stefanović i Aleksnadar Vučić Foto: N1

Iako je nekoliko puta javnost očekivala da je završena politička karijera bivšeg ministra i funkcionera SNS Nebojše Stefanovića, politički život bivše desne ruke predsednik Aleksandra Vučića još jednom je produžen. Stefanović aktivno obilazi jug Srbije, a poznavaoci prilika kažu da je on neformalni koordinator za ovaj deo zemlje. Da li je u pitanju veliki povratak Stefanovića ili redovno obavljanje stranačkih aktivnosti pokazaće vreme, ali Stefanović očigledno "nije rekao" sve što je imao.

Pored izostanka bivše ministarke energetike Zorane Mihajlović, odsustvo Nebojše Stefanovića u novoj Vladi Srbije svakako je najveće iznenađenje. Visoki funkcioner SNS bio je neizostavni deo vodećih pozicija u zemlji, ali je nakon sukoba sa liderom stranke Aleksandrom Vučićem izgubio podršku partije, što je očigledno rezultiralo gubitkom mesta u Nemanjinoj 11.

Dugo je Stefanović prolazio kroz medijskog „toplog zeca“, da bi nakon „miga“ lidera naprednjaka izgubio i podršku i svih beogradskih odbora SNS. Kadrovi Stefanovića smenjivani su redom, ispisani su brojni redovi protiv Stefanovića u tabloidima bliskim režimu, ali bivši ministar i predsednik Skupštine ipak je ostao „iznad površine“.

Nebojša Stefanović na sajmu naoružanja Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dugo je vladalo zatišje, da bi se nakon toga Stefanović primetnije pojavio u široj javnosti. Već mesecima, ali poslednjih nedelja još intenzivnije, Stefanović obilazi odbore SNS na jugu Srbije čime nastavlja svoj rad u stranačkim aktivnostima, ali i svima daje do znanja da politici nije rekao „gudbaj“.

Krajem januara Stefanović je posetio nišavski okrug, čime je nastavio sa svojim stranačkim aktvivnostima na jugu zemlje.

„Nišavski okrug je srce i duša juga Srbije. Ovde žive divni, vredni ljudi, domaćini i patriote, koji svoj grad i svoje mesto iskreno vole. Puno sam puta bio u Nišu, ali i u Merošini, Svrljigu, Aleksincu i drugim mestima, poznajem dobro južnjake, a dobro poznajem i rad naših stranačkih kolega u ovom delu Srbije“, napisao je Stefanović na Fejsbuk profilu prilikom nedavne posete Nišu.

Sredinom prošlog meseca, Stefanović je posetio i Kuršumliju, što je sve objavio na svom zvaničnom profilu na Fejsbuku.

„Naše stranačke kolege u Kuršumliji dobro rade, složno i vredno, o čemu najbolje govore njihovi rezultati. Danas sam s njima proveo popodne razgovarajući o tome šta još možemo da unapredimo u svom zajedničkom radu, kako da još pomognemo našim penzionerima i kako da svi građani Kuršumlije i njihove porodice žive još bolje“, napisao je Stefanović.

Pre toga, Stefanović je bio u Bojniku, Vlasotincu i Crnoj Travi čime je upotpunio svoju turneju po jugu zemlje.

Kako su objavile Južne vesti, na osnovu nekoliko izvora iz SNS, Stefanović je sada “neka vrsta krovnog koordinatora” za jug Srbije. Do sada je teren i aktiviste SNS po Srbiji uglavnom obilazio predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić.

Njegovim radom zadovoljna je i premijerka Ana Brnabić, koja je pohvalila njegovu spremnost da se bavi radom u stranci i nakon odluke da ga smene sa vodećih pozicija.

„Odlično ako je do te mere aktivan i obilazi sve te odbore. Nebojša Stefanović je član Srpske napredne stranke i svakako je dobro da pokažemo da imamo dobru komunikaciju sa članstvom, da je važno da radimo sa lokalnim odborima i to je nešto što bi svaki član stranke u principu trebao da radi. I ne, to ne znači da se spremamo za izbore, to znači da smo stranka kojoj je stalo do članstva i stalo do toga da znamo kako rade naši lokalni odbori i šta dodatno možemo da uradimo da bi poboljšali njihov rad i da bi poboljšali njihove kapacitete da komuniciraju sa članstvom i sa simpatizerima, ali i generalno sa građanima“, navela je Brnabić i dodala:

„Za svaku pohvalu je to što je neko nekada bio ministar i potpredsednik Vlade, nije imao problem sa tim da nema više funkciju zato što su svi zamenljivi. I na kraju krajeva, neko danas ima funkciju sutra nema, ali ostaje u stranci i radi u stranci, mislim da je to za svaku pohvalu i svaka čast“, podvukla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećamo, Stefanović je dugo bio na stubu srama u sopstvenoj stranci, a stranačke kolege su ga optuživale ni manje ni više nego da je imao veze sa prisluškivanjem predsednika države, u vreme dok je bio na čelu policije.

Na njegov račun ozbiljne optužbe je iznela i bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović, koja je rekla da je Stefanović dok je bio na mestu ministra policije štitio klan Veljka Belivuka, da je pokušao da “namesti” aferu Jovanjica porodici predsednika Vučića i da je odgovoran za njegovo prisluškivanje.

Bonus video: Boris Tadić o aferi koja trese Srbiju:: Hrkalović i Stefanović nisu svesni da svojim ponašanjem optužuju Vučića za stvaranje kriminalne države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare