Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović je objavio danas da su se toj instituciji prethodnih dana obratio veliki broj građana sa žalbama kako aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim podacima o ličnosti pri sprovođenju kampanje "od vrata do vrata".

„Ovim putem Poverenik naglašava da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela, koja se tiču zakonite, poštene i transparentne obrade podataka. Takođe, Poverenik skreće pažnju političkim strankama da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna“, navodi se u saopštenju ove institucije.

Poverenik je uputio građane da svoja prava prema političkim strankama povodom obrade podataka ličnosti, kao i pravo brisanja podataka, mogu ostvariti podnošenjem zahteva političkim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Nakon toga, navodi se na sajtu Poverenika, građani mogu da podnesu pritužbu toj instituciji, odnosno sudu, popunjavajući formurale zahteva.

„Poverenik podseća javnost da su kampanje „od vrata do vrata“ uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Кanada, Australija. Međutim, s obzirom da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost građana u našoj zemlji, Poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka građana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast“, ističe se u saopštenju.