Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti apelovao je danas na građane Srbije da se ponašaju u svemu u skladu sa merama Vlade koje su donete u cilju suzbijanja koronavirusa.

On je građane pozvao da se u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji ponašaju odgovorno, samodisciplinovano, “da iskažu puno razumevanje za postojeće okolnosti u kojima se našlo naše društvo ali i gotovo celo čovečanstvo, te da pokažu i jedinstvo ponašanja i delovanja u skladu sa merama i uputstvima nadležnih organa i tela države”.

„Samo takvim disciplinovanim odnosom prema sebi samima i svom zdravlju, ali i prema članovima svoje porodice, prijateljima, komšijama, kolegama na poslu i svim drugim građanima koje srećemo makar samo u prolazu, možemo doprineti suzbijanju širenja virusa COVID-19“, poručio je Poverenik.

On u saopštenju koje je dostavljeno medijima konstatuje da mediji u Srbiji shvataju značaj situacije u kojem se naše društvo nalazi jer se, ocenio je, u skladu sa apelom Poverenika od 9. marta uzdržavaju od objavljivanja podataka o ličnosti lica koja su inficirana virusom COVID-19.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je sinoć vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije zbog koronavirusa. Zatvoreni su vrtići, škole i fakulteti, a nastava će biti održana preko RTS 3, RTS planeta i digitnalnih udžbenika. Zatvorene su i granice za strane državljane, dok će srpski koji dolaze iz naugroženijih zemlja morati da idu u karantin 28 dana.

Premijerka Srbije danas je izjavila da će biti zatvoreni svi šalteri javnih službi, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. Ona je navela da će na današnjoj sednici Vlade biti usvojene dodatne mere u borbi protiv koronavirusa, poput novih ograničenja za rad kafića, zabrana izvoza lekova, ograničenja za kupovinu maski, a moguće je da će već sutra biti kažnjiv izlazak starijih sugrađana iz svojih stanova, odnosno dvorišta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram