Poverenica: Od nas zavisi hoće li žene da progovore

Politika 23. jan. 202111:31
Podeli:
Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je danas da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja i seksualnog uznemiravanja, "stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti", kao i da će od reakcije javnosti zavisiti da li će se i druge žene rešiti da progovore.

Ona je gostujući na RTS-u ocenila da je zadatak čitavog društva da stvori atmosferu u kojoj se „žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da ga prijavi“.

„Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada već prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su već počele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseći nedopustive detalje iz njihovih iskaza“, dodala je Janković.

Pročitajte još...

Prema njenim rečima, u javnost se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i raspravlja o detaljima, dodajući da je tu „i karikatura na koju sam juče upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu nečija lična trauma sa humorom“. „Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike“, rekla je Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar