Foto: Screenshot N1

Otvaranje predmeta u tužilaštvu povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica prilika je da se na delu pokaže vladavina prava i neselektivna pravda, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„Nema mesta nikakvom senzicionalizmu jer mi treba da mislimo na to da se sada neka žena, devojka, devojčica razmišlja. Videli smo da se tu radi o zaista o uznimirujućim optužbama, da se radi i o devojčicama – dakle o maloletnoj deci“, navela je Jankovićeva za RTS.

Ona je istakla da je potrebno da se stvori takvo okruženje da se žene koje su prijavile ili nameravaju da prijave nasilje osećaju sigurno.

„Mi treba da stvorimo takvo okruženje u kome će bilo koja žrtva i sve žene koje su žrtve i koje nameravaju da prijave ili su već prijavile nasilja, da se zbog toga ne osećaju nesigurno i da zbog toga budu propitivane ponovo – zašto li je tek sada prijavila. Prijavila je kad je mogla jer iza te prijave stoje godine preispitivanja, patnje, tuge, bola, preispitivanja sopstvene krivice dok se ne odlučite i onda najmanje što možemo da uradimo je da te žene podržimo, da im pružamo kontinuiranu podršku“, ističe Jankovićeva.

Dodaje da institucije treba da rade posao i, kako kaže, jako bitno je što je postupak u vezi sa ovim slučajem po odluci Apelacionog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini izmešten u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

„Prošle nedelje kada se počelo govoriti o ovom slučaju, bio je jedan veliki pritisak ođednom na tužioca u Jagodini, da u roku od dva, tri dana nešto uradi . Ne poznajem nikoga ko može da skupi činjenice i dokaze preko noći ni za tako kratko vreme. Dakle, jesu institucije na ispitu“, navodi poverenica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)