Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; JKP Beogradske elektrane/Promo

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta najbliži je mestu ministra poljoprivrede, saznaje Nova.rs.

Dosadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izrazio je želju da ne bude u novoj Vladi Srbije, a na njegovo mesto, kako saznajemo, najverovatnije će doći Rade Basta.

Pročitajte još..

Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, inače je dugogodišnji saradnik bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, po profesiji je profesor fizičke kulture, bivši policajac i kik-bokser. Mediji pišu da je nekada bio državni reprezentativac u Kik-boku i džudou, te se verovatno zbog toga pojavio i kao zaštitnik, odnosno „telohranitelj“ Gorana Vesića, kada je zamenik gradonačelnika Beograda bio prinuđen da se udalji sa promocije sopstvene knjige zbog protesta njegovih kritičara, kako je pisao portal Direktno.rs.

Basta je u politici je napredovao prvo kao predsednik Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, savetnik direktora Elektrovojvodine i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku. Bio je i direktor FK Radnički iz Niša, kako navode mediji sa Juga Srbije, do čega je došao zahvaljujući prijateljstvu sa Ivicom Tončevim, visokim funkcionerom SPS iz Surdulice.

Basta je u intervjuu za novi broj nedeljnika Novi magazin rekao da „poziva američke kompanije TeraPauer (TerraPower) i Ekselon Korporejšen (Exelon Corporation) da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji“.

Pozvao SAD da naprave nuklearku u Srbiju

Basta je ranije u intervjuu za nedeljnik Novi magazin rekao da „poziva američke kompanije TeraPauer (TerraPower) i Ekselon Korporejšen (Exelon Corporation) da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji“.

„Tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije imaju najpovoljnije cene i pružaju maksimalnu bezbednost. Oni nude da za period od sedam godina izgrade i pusti se u rad postrojenje sa kapacitetom od 350, do čak 500 megavata, sa mogućnošću skladištenja energije i sigurnošću koja dosad nije postojala u nuklearnim postrojenjima“, rekao je Basta.

Prema njegovim rečima, prisustvo Rusije u energetskom sektoru veliko je u Srbiji i „ona bi kao buduća članica Evropske unije (EU) trebalo da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti“.

„Stoga je veoma važno da projekat nuklearnog postrojenja bude američka tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova“, rekao je tada Basta.

BONUS VIDEO: Treća vlada jedne Ane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare