Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac
Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/N1

U Golubiću kod Obrovca danas je parafirana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, javlja Hina.

Deklaraciju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), a dokument će potvrditi i jedna i druga zajednice na sastancima svojih tela.

„Budući da su države su opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu da sarađujemo i da pozovemo naše zemlje da na stvarima od našeg zajedničkog interesa počnemo da sarađujemo“, rekao je poslanika SDSS u saboru Hrvatske Milorad Pupovac.

Potpisana Deklaracija ishod je višegodišnje saradnje i čini važan korak ka proširivanju institucionalne saradnje, ocenio je predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

„Verujem da će ona imati posledice, ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike međudržavnih odnosa“, rekao je čelnik DSHV.

Sledeći korak je izrada konkretnog programa saradnje između institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj, koji će se dotaći pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika saradnje dveju strana.

„Nema sumnje da okolnosti u Europi i svijetu nisu išle na ruku suradnje između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor suradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih utjecaja“, dodao je Pupovac.

Deklaracija je parafirana tokom skupa „Srpsko – hrvatski odnosi“, a učesnici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o podsticajima iz EU kako bi se podstakao ruralni razvoj Dalmacije.

Osim naučnika, skupu su prisustvovali i predstavnici Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i SDSS, kao i drugi politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, uz lokalne zvaničnike.

Skup su organizovali Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

BONUS VIDEO – Milanović: Biće ovaj put skupo za Vučića, ne možemo stalno da praštamo gluposti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar