Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se bliži termin izbora, tako i vlast Srpske napredne stranke biva sve izdašnija kad je u pitanju izdvajanje državnog novca za građane.

Tako je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio nove demografske mere, kojima je predviđeno da se, od 1. januara, za prvorođeno dete izdvaja 300 hiljada dinara umesto dosadašnih 100. Uz već uplaćenih 30 evra i 20, koliko očekuje sve građane u decembru, Vučić se pobrinuo da na poseban način počasti najstariji populaciju i najdisciplovanije glasače, pa će tako penzioneri nekoliko dana pred početak kampanje dobiti po 20 hiljada dinara. I sve to sasvim sigurno nije predizborno podmićivanje, već način da predsednik pokaže brigu prema narodu.

Pročitajte još...

Iz straha da nestane nacija, onaj ko pati da ga dožive kao njenog oca je odlučio da podrži reprodukciju stanovništva sa novim demografskim merama – svako ko dobije prvo dete dobiće od države 300 hiljada dinara.

„Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić.

Iako je finansijska podrška roditeljima uvek dobrodošla, indikativno je što nove demografske mere vlasti stupaju na snagu manje od dva meseca pred zvanični početak izborne kampanje i što se pomenuto obećanje Vučića značajno razlikuje od onog koje je dao u julu ove godine na televizji Pink.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tada je šef srpske države obećavao da će država usvojiti nove demografske mere, pompezno najavljujući da će parovi koji se odluče za prvo dete dobiti 5 hiljada evra od države.

“Moj predlog je da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava. Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece”, rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

Četiri meseca kasnije, prvi čovek države je najavio pomoć, ali je cifra značajno manja od prvobitno obećane. Po aktuelnom srednjem kursu, 5.000 evra iznosi 585 hiljada dinara, što znači da je podrška porodiljama gotovo za duplo umanjena – za 285 hiljada. Predsednik u sredu nije odgovorio gde je nestala razlika i šta je bilo sa ranijim obećanjem.

I to nije sve

Pored brige za najmlađe, šef srpske države naročitu pažnju posvećuje najstarijim građanima zemlje. Imajući u vidu da su penzioneri najverniji birači predsednika Srbije i njegove Srpske napredne stranke, Vučić se potrudio da najviše novca bude uplaćeno penzionerima.

A kako bi finansijska pomoć ostala u svežem sećanju birača, dinamika isplate je brižljivo isplanirana – iz meseca u mesec. Neposredno pred izlazak na birališta, građanima će se uvećavati saldo na bankovnom računu.

Dobili ste 30 evra, ali to tek početak – Vučić vas časti sa još 20 evra vaših para

Predsednik Srbije najpre je najavio isplatu 30 evra pomoći početkom novemra za više od 5,7 miliona građana. Istovremeno stiglo je i obećanje da će se država povećati plate i penzije nakon 1. jaunara 2022. godine i na taj način čestitati narodu Novu godinu.

„Idemo sa isplatom od 3.520 dinara za ukupno 5.760.000 ljudi, od toga su većinom penzioneri i drugi koji dobijaju taj novac na svoje račune ili kuće, a još gotovo četiri miliona ljudi, dobiće taj novac u utorak i sredu“, rekao je Vučić na televiziji B92.

U decembru svi koji su se prijavili, a mogu još da se prijavljuju, dobiće, najavio je Vučić, još po 20 evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U uslovima korone i velike krize, ne možete da pravite rast kakav biste želeli. Plate će od 1. janura rasti između 7 i 8 odsto u javnom sektoru. Prosečno, ne računajući minimalnu, to će biti oko 7,40. Od osam odsto povećanje će imati zdravstveni radnici, pripadnici vojske i radnici u socijalnoj sferi“, istakao je on.

Zatim se predesednik osvrnuo i na penzije, koje će, kako je najavio, istovremeno biti uvećane za oko 5,5 odsto, ali i da je doneta odluka da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto za ljude sa najnižim primanjima.

Suma sumarum, predsednik je odlučio da “odreši kesu” i da nas časti našim parama uoči izbora. Sipaće se i šakom i kapom kako bi se uvećao broj kapilarnih glasača i kako bi se lakše došlo do izborne pobede. Žrtve Vučićeve manipulacije ponovo će biti građani, ukoliko poveruju da im prvi čovek države daje svoj novac, i državni budžet u kom će svakako nastati krater posle izbornog izleta lidera naprednjaka.

BONUS VIDEO Vučić o ostavci u SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare