Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Bojan Pajtić, odgovorio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je na današnjoj konferenciji za medije komentarisao njegovu izjavu za portal Nova.rs, rekavši da nije tačno da je, kako to Pajtić tvrdi, nervozan zbog pada rejtinga, već "brižan".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je na današnjoj konferenciji za medije izjavu Bojana Pajtića datu portalu Nova.rs. On je na Pajtićevu konstataciju da je sve nervozniji i da mu pada rejting, rekao da to nije tačno i da istraživanja pokazuju drugačije rezultate.

Pročitajte još...

„Čujem da me je Vučić danas prozivao. Tvrdi da nije tačno da je, kako sam rekao – nervozan, nego je brižan. Radi se o terminološkom nesporazumu. Naime, za onog ko, kao on, lako brizne u plač se ne kaže da je brižan, nego da je plačljiv. A samim tim je i nervozan“, kratko je poručio Pajtić u razgovoru za Nova.rs.

Izjava za Nova.rs koja je sve pokrenula

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu rekao je za Nova.rs da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pada rejting i da više nije siguran kako da zadrži neprikosnovenu vlast i kako obezbedi parlamentarnu većinu. Prema njegovim rečima, Vučić ne može da kontroliše pad svoje puplarnosti i zbog toga je, kako kaže, sve nervozniji.

Foto: printscreen/RTS1

„On je dugo mislio da može da igra na dve karte, negujući proputinovski narativ. Sebe je predstavljao kao čoveka bliskog Rusiji koji samo iz praktičnih razloga koketira sa Zapadom zbog fondova i sredstava. Sad mu se sve to urušilo. Do sada je Vučić imao fokus grupe i istraživanja javnog mnjenja na nedeljnom nivou na osnovu kojih je podešavao svoje ponašanje i svaku svoju rečenicu i javne nastupe. Međutim, imajući u vidu da mu već duže vreme ozbiljno pada rejting, njemu sad cela nacija služi kao fokus grupa. Oni sad više ne pronalaze ugao koji bi mu omogućio da zadrži rejting ili da ga poveća“, rekao je, između ostalog, Pajtić.

Njegovu izjavu je najpre prokomentarisala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da su Pajtićeve tvrdnje „smešne“.

„Ako vam je težak dan, evo nešto da vas nasmeje. Zaista za svaku preporuku! Ozbiljno zabavno štivo – žanr negde između sci-fi i komedije. Pohvale za tajkunsku Novu i molba da samo nastave sa ovako ozbiljnim sagovornicima i analizama! Svima nam je potrebno malo smeha“, napisala je Brnabić.

Posle toga, odgovorio je i Pajtić.

Usledila je potom i reakcija Vučića koji je Pajtića nazvao „stručnjakom za rejting“.

„Što se tiče ovog stručnjaka za rejtinge.. On je poznat po tome što čuvao vlast po svaku cenu sa rejtingom od 4 do 6 odsto. Govorim o Pajtiću. Ovo što mi vi kažete da sam nervozan zbog toga, ja sam brižan zbog situacije u kojoj se nalazimo. A što se tiče političkog rejtinga, ja vidim da ti ljudi ne čitaju istraživanju uopšte, oni pojma nemaju. Imali ste četiri istraživanja. Alo dečko, pročitaj neko istraživanje, pa onda idi na televizju. Nemoj da pričaš gluposti. Ali dobro, nisi nikada ništa drugo ni govorio“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare