Foto: Kosovo online,Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia,EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Dok sve ukazuje na to da se rešavanje kosovskog problema privodi kraju vrlo verovatnim prihvatanjem nemačko-francuskog plana, dva su pitanja koja i dalje lebde u vazduhu. Da li će Srbija dati saglasnost za ulazak Kosova u međunarodne organizacije, što znači i u Ujedinjene nacije, a zatim i da li će kosovski premijer Aljbin Kurti pristati na formiranje Zajednice srpskih opština. Što se ovog drugog pitanja tiče, sagovornici novina “Nova” smatraju da Kurti nema kud i da će morati da ispuni zahtev Evrope i Amerike.

Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neke tačke tog sporazuma nisu u skladu sa kosovskim zakonima. Koristeći ovo kao argument Aljbin Kurti je nebrojeno puta rekao da ZSO ne dolazi u obzir i da je u neskladu sa Ustavom Kosova. Međutim, stav međunarodne zajednice, a pogotovu Amerike u poslednjih nekoliko meseci je takav da se može zaključiti da se Kurti tu mnogo ne pita.

SAD su čak upozorile da će se ukoliko je Vlada Kosova ne formira tražiti „alternativne partnere“.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je ZSO pravna obaveza Kosova i da ono ne može da izbegne tu odgovornost.

Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Dakle, stranka ili pojedinac ne mogu da pobegnu od te odgovornosti“, poručio je Eskobar.

Kurti nije glup

Tim povodom predsednica Evropskog pokreta Srba s Kosova i savetnica u prištinskoj Vladi Rada Trajković za list “Nova” kaže da Kurti nema načina da izbegne ispunjenje ovog zahteva.

Rada Trajković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Vrlo je teško reći Amerikancima ne, to nosi određeni rizik. Kurti nije glup, on ima svoja predubeđenja i ubeđenja, ali ona se menjaju. Kao što je promenio i stav oko Olivera Ivanovića, zbog čega je naišao na velike kritike, čak i na protest. Mislim da će se na izvestan način pomoći Srbima na Kosovu da samostalno organizuju ZSO, onako kako oni misle da treba. Ali ne mislim da će tu ZSO formirati Srpska lista po diktatu Aleksandra Vučića, već svi Srbi ne samo na severu. Moguće je da se u dogovoru s Amerikancima okupe srpski predstavnici, uključujući i predstavnike srpske crkve i da budu prihvaćeni kao pregovarač od strane međunarodne zajednice i da kao takva uđe u pregovore s Vladom Kosova”, kaže Trajković.

Ističe da se Srbima na Kosovu mora omogućiti da se osećaju bezbedno.

“Da uđu u institucije i da ih tamo niko ne pita da li su Srbi ili Albanci, da mogu slobodno da se kreću, da završavaju svoje poslove, da niko ne puca na njih… To je cilj, a put do toga je ZSO. Albanci moraju da shvate da mi želimo da ostanemo tu gde smo rođeni i tu gde jesmo i da to prihvate. Onda će i njima biti bolje. A što se Kurtija tiče, teško je predstaviti se kao premijer, a da nemate komunikaciju sa delom svojih građana, niti kontrolu nad delom teritorije. Mora se naći legalno rešenje”.

Politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu takođe veruje da će Kurti pristati na formiranje ZSO.

Foto: Printscreen/N1

“Kurti nema kud. On će morati da pristane na formiranje ZSO. To je rekao i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao, malo i da mu skine odgovornost, da mu olakša situaciju, ali to je to. Po mom mišljenju veće pitanje je kako će Vučić da odgovori i da li će sad pokušati da izbegava i odugovlači. Njegova rečenica “ima vremena” ukazuje na to”, navodi Spahiu za Novu.

Plan je već prihvaćen

Trajković je, međutim, uverena da je nemačko-francuski ili evropski plan za Kosovo već prihvaćen i u Beogradu i u Prištini, te da je ovo što gledamo danas samo njegova implementacija.

“Vučić je birajući između sankcija Rusiji ili popuštanja u vezi Kosova izabrao ovo drugo. Pokazao je da je spreman to da isporuči samo da ne bi imao pritisak oko Rusije. Jasan je bio i Kurti nakon sastanka sa petorkom diplomata, njegov uslov je da pet država koje ne priznaju Kosovo to učine. Zato je Lajčak odmah posle razgovora s njim odleteo na sastanak sa španskim i slovačkim ministrima spoljnih poslova da ih obavesti da je Srbija spremna da da saglasnost na ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Znate kako ako se Srbija sa tim ne slaže, Španija takođe to ne bi odobrila zbog svog problema s Katalonijom, ali ako se Srbija slaže…”, zaključuje Trajković.

BONUS VIDEO: Šta su realni dometi ZSO