Posle vrlo oštre Rezolucije Evropskog parlamenta, do kraja meseca nas očekuje i Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji. Nakon prvih ocena koje su iz ove kancelarije stigle neposredno nakon izbora, prognoze su da će i konačni izveštaj biti kritički nastrojen prema svemu što se u Srbiji desilo 17. decembra. Samim tim povećava se i pritisak na vlasti u Srbiji, uprkos tome što srpski zvaničnici osporavaju značaj poruka koji dolaze iz međunarodnih organizacija.

Izbori u Srbiji i dalje su pod lupom. Nakon Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se zahteva međunarodna istraga, uskoro nas čeka i Izveštaj ODIHR.

U preliminarnom izveštaju, ODIHR je naveo da su izbore u Srbiji obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pristrasno izveštavanje medija u korist vlasti, zloupotreba javnih resursa, učešće predsednika u kampanji…

Zato se pretpostavlja da će i konačni izveštaj biti podjednako strog.

Kraj februara kao rok

Andreas Šider, poslanik austrijskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, koji je bio među posmatračima ODIHR, smatra da bi konačnu ocenu izbora u Srbiji mogli dobiti do kraja meseca.

Na pitanje kako će se na njega odraziti Rezolucija Evropskog parlamenta, Šider za Novu kaže:

Andreas Šider Foto: EXPA/ JFK / Avalon / Profimedia

„Očekujem da izveštaj ODIHR bude veoma kritičan kad je reč o parlamentarnim izborima u Srbiji, ali svakako taj izveštaj će više biti ‘tehnički’ i on će sadržati opis neregularnosti. Naravno, Rezolucija Evropskog parlamenta je takođe poslala jasan signal za budućnost tražeći nezavisnu istragu povodom optužbi“, objasnjava Šider u razgovoru za naš list.

On je dodao da izveštaj ODIHR-a bude objavljen u narednim nedeljama.

„Očekujem da to bude u februaru, ali sam svestan da će to biti veoma komplikovan izveštaj, stoga mislim da nema potrebe vršiti pritisak što se tiče vremena na ODIHR, s obzirom na to da oni rade veoma naporno kako bi izradili taj izveštaj“, ističe Šider.

Duško Lopandić iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da bi nedavno izglasana Rezolucija Evropskog parlamenta mogla da ubrza i Izveštaj ODIHR.

Duško Lopandić Foto:Mateja Stanisavljevic/ATAImages

“To je kancelarija za sebe i sa Evropskim parlamentom nema nikakve veze. Dakle, po nekoj logici i procedurama Rezolucija Evropskog parlamenta ne bi trebalo da ima značajan uticaj na Izveštaj ODIHR, jedino može da ubrza njegovo objavljivanje, jer nije retko da na njega čekamo mesecima nakon izbora. Pogotovu imajući u vidu krizu u našoj državi”, kaže Lopandić i dodaje:

“Verovatno će konačni izveštaj pored toga što će biti detaljniji u vezi sa nepravilnostima, da da i detaljnije preporuke. Znamo da dobar deo ranijih prepouka ODIHR nije nikada ispunjen od strane vlasti. Verovatno će i zbog toga nove preporuke biti još ozbiljnije”.

Kad Vučić obeća

Iako je takva bila dosadašnja praksa, predsednik Srbijje Aleksandar Vučić javno je obećao da će sve preporuke ODIHR ovog puta ispoštovati.

Navodno u znak dobre volje i čiste savesti, Vučić je pozvao njihove predstavnike da prisustvuju i lokalnim izborima koji će biti održani na proleće ove godine.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„To nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo, zato što mi mislimo da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet za svakoga ko želi da pošteno posmatra stanje u našoj zemlji, da nemamo čega da se plašimo“, rekao je Vučić u Predsedništvu, nakon sastanka sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i naglasio da je prihvatanje tih preporuka podrazumevajuća stvar za Srbiju. Zatim je ponovio stav da su 17. decembra održani „veoma fer i veoma pošteni izbori“.

Koliko su bili fer i pošteni videće se u oceni ODIHR, a koliko se obećanjima predsednika može verovati, Lopandić kaže:

“Videćemo i šta to znači. Nije bilo prepreka da se ispune i prethodne prepreke, pa nisu. Nadam se i da je vlast shvatila da ova kriza stvara ogromnu štetu samoj državi, koje se odnose i na pitanje investicija, finansija i slično”.

Tu nije kraj.

Nakon Izveštaja ODIHR, vlast u Srbiji treba da preživi još jednu buru, a to su reakcije stranih diplomata.

Činjenica je da izuzev onih koje su stigle iz bliskih država poput Mađarske, Kine, Turske…. predsedniku Srbije, a ni Spskoj naprednoj stranci, nije stigla nijedna čestitka iz EU i SAD.

Uglavnom uz ogradu da se čeka konačni izveštaj ODIHR.

Nepremostiva prepreka za vlast SNS

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i bivši šef kabineta ministra spoljnih poslova Borko Stefanović, takođe, očekuje da Izveštaj ODIHR bude objavljen do kraja meseca, te da će uz Rezoluciju EP postati nepremostiva prepreka za SNS.

Borko Stefanović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

“U svakom slučaju, očekujem da ne odskače previše u odnosu na preliminarni. To znači da će misija ODIHR potvrditi brojne neregularnosti i prirodu ukradenih izbora u Srbiji, zbog toga što su i u preliminarnim nalazima utvrdili nesumnjivo postojanje medijskog disbalansa i favorizovanja vladajuće stranke i Aleksandra Vučića. Takođe, utvrdili su grupno glasanje, promene u biračkom spisku s transferom birača i plaćanje za glas. To potvrđuje da su izbori pokradeni i da se, kako mi smatramo, moraju ponoviti”, kaže Stefanović i dodaje da mora doći i do nezavisne misije koja će po tragu tog izveštaja izvršiti nadzor i dati preporuke koje bi morale da se primene, a koje su u skladu sa preporukama ODIHR od ranije, koje nikad nisu primenjene.

Stefanović veruje i da će se nakon objavljivanja Izveštaja ODIHR povećati pritisak na vlast u Srbiji.

“I ovaj izveštaj i Rezolucija EP će samo potvrditi da ne može država članica OEBS, Saveta Evrope i država kandidat za pristup EU da ima izbore koji su prepuni neregularnosti. Ogroman je domašaj oba dokumenta i predstavljaće nepremostivu prepreku za ovu vlast da radi šta hoće u ovoj zemlji, kako je radila do sad”.

BONUS VIDEO: Šta Rezolucija EP znači za vlast u Srbiji? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare