ssp kokeza
Slaviša Kokeza, bivši predsednik FSS

Firme koje se godinama dovode u vezu sa Slavišom Kokezom, od momenta kada je označen kao neko ko je možda učestvovao u planiranju ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa do danas, od države su dobile poslove vredne više od dva miliona evra. Na spisku onih koji su u poslednjih šest meseci sklopili vredne ugovore sa „Prointerom“ i preduzećima povezanim sa njim, su MUP, Grad Beograd, najveći domaći izvoznik oružja Jugoimport SDPR …

Slaviša Kokeza, član SNS-a i bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, nestao je sa javne scene, ali ne i poslovne. Kako se može videti u javno dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, firme koje su dovođene u vezu sa njim dobijaju bez problema poslove od države.

Sve to ne bi bilo neobično da Kokeza, koji je važio za čoveka bliskog Nebojši Stefanoviću, nije krajem februara ove godine saslušan u svojstvu građanina o povezanosti sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Kokeza odbio da na poligrafu odgovori na pitanje da li je učestvovao u pripremi njegovog ubistva. Ceo slučaj, bar onaj deo kojem je svedočila javnost, završen je njegovom ostavkom na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije. I to je bilo to.

U međuvremenu posao cveta

Samo u ovom mesecu, firma „Prointer sistem“ dobila je posao od Grada Beograda, Uprave za zajedničke poslove i „Parking servisa“. U sva tri slučaja konkurisali su sa još jednom firmom, kao grupa ponuđača.

Ugovor sklopljen sa Gradom Beogradom vredan je oko 96 miliona dinara i odnosi se na „implementaciju HCM modula na nivou gradskih opština“, a sa Upravom je sklopljen posao vredan 1,8 miliona dinara, o servisiranju telekomunikacione opreme u zgradama Vlade i ministarstava u Nemanjinoj ulici.

Nešto ranije dobili su posao i od „Parking servisa“. Za konsultantske usluge biće plaćeni nešto više od sedam miliona dinara.
Ove tri firme nisu jedine na spisku onih koji su dali posao firmama koje se dovode u vezu sa Kokezom.

Saradnja i sa izvoznicima oružja

Naime, i najveći domaći državni izvoznik oružja ukazao je poverenje „Prointeru“ i od njega kupio licencirani softver. Uz taj ugovor ide i posao održavanju istog tog softvera u periodu od godinu dana.

Ukupna vrednost dogovorenog posla je nešto više od 60 miliona dinara, a odluku o dodeli ugovora potpisao je 19. marta 2021. direktor SDPR-a Jugoslav Petković.

Posao vredan šest miliona dinara „Prointer“ je dobio i od EPS-a, dok je opština Stara Pazova kupila od njih računarsku opremu za 3,4 miliona dinara. Na spisku onih koji su dali ugovor ovoj firmi u poslednjih šest meseci su i Nacionalna služba za zapošljavanje. Taj posao je vredan čak 43 miliona dinara.

Svakog dana po ugovor sa državom

I Ministarstvo unutrašnjih poslova je u maju u dva navrata dodelilo posao firmama „Eurosalon fabrika“ i „Prointer web“.

Ugovori o nabavci nameštaja, vrednim oko 2,7 miliona dinara, sa tim firmama sklopljeni su svega tri meseca od privođenja nekada prvog čoveka FSS-a. I „Eurosalon fabrika“ i „Prointer web“ su kompanije čiji je krajnji vlasnik zvanično u Agenciji za privredne registre izvesna Ivana Rajić.

Ipak, obe firme dugo su vezivane za Slavišu Kokezu, a očigledno je da ta veza postoji i danas, budući da se nalaze na istoj adresi na kojoj je registrovano i preduzeće „Senior tim“, čiji je Kokeza i sada zvanični vlasnik.

Kako je pisao Istinomer, bivši predsednik FSS-a bio je prema podacima iz Agencije za privredne registre i formalno vlasnik „Eurosalona“.

Slaviša Kokeza na utakmici Foto: Srđan Stevanović/Starsport

To što je „Prointer“ pobedio na još jednom tenderu do pre nekoliko meseci bilo bi potpuno očekivano, jer je reč o firmi koja je bila dominantna na „državnim“ tenderima godinama unazad. Važila je za jednu od glavnih firmi na tržištu IT sektora, povezanih sa vladajućom SNS.

Da nije tako, broj poslova koji su sklopili sa državom bi sigurno bio daleko manji. Koliko je ta firma bila privilegovana, pokazuje istraživanje Insajdera koji je došao do podatka da je „Prointer“ tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijao jedan posao od države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare