Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle više od 40 sati ćutanja, opozicija u Kragujevcu proglasila svoju pobedu. Sednica završena, skraćivanjem tačaka dnevnog reda. Usvojeno svega 13 tačaka od ukupno 35.

Prekid zasedanja maratonske sednice kragujevačkog parlamenta, koja je trajala nekoliko dana u nastavcima, odbornici opozicije smatraju svojom pobedom. Oni su nakon završetka sednice, na konferenciji za novinare, izjavili da je vladajuća većina najpre dnevni red skratila sa planiranih 35 na 21 tačku dnevnog reda, pripajanjem nekoliko tačaka. Usvojeno je svega 13 tačaka, a preostalih osam je povučeno sa dnevnog reda, bez rasprave. Na taj način je, kako su istakli iz opozicije, vladajuća većina pokazala da ne može da se nosi sa pritiskom opozicije, jer je maratonsko zasedanje u nekim trenucima bilo na ivici kvoruma. Odbornici većine pokazali da nemaju strpljenja, pa je dovedeno u pitanje izglasavanje važnih odluka, kažu opozicioni odbornici, prenosi N1.

„Ova gradska vlast SNS-a, SPS-a i 300 Kragujevčana nije mogla za šest meseci da održi jednu jedinu celu redovnu sednicu. Prvi put nisu se pojavili na svojoj sednici, bio je bojkot, drugi put sa 35 tačaka su smanjili na 21, a danas su skinuli 10 tačaka. Oni nisu sposobni da vode jednu seosku mesnu kancelariju, a kamoli grad Kragujevac. Zato proglašavam pobedu jedinstvene opozicije grada Kragujevca“, rekao je Sladjan Rakić odbornik Kragujevačke inicijative u Skupštini grada.

„Svim i svačim su se služili. Manipulacijom u svakom smislu, kršeći poslovnik svakog trenutka. Dakle, 35 tačaka su sveli na 13, koliko je usvojeno. Šta će biti dalje sa tih osam ili više tačaka koje su izbacili sa dnevnog reda ove sednice, to ne znamo. Ali znamo šta će se ubuduće desiti. Počelo je otkrivanje koruptivnih radnji I nenamenskog trošenja novca u Kragujevcu“, kaže Veroljub Stevanović.

Sa dnevnog reda ove sednice skinute su neke važne odluke koje je skupština grada trebalo da usvoji, poput izmene odluke o Gradskom veću, odluka o formiranju Gradskog štaba za vanredne situacije i druge. Odbornci opozicije smatraju da vlast time pokazuje koliko su joj važne odluke koje se tiču gradjana i funkcionisanja grada.

„Ovde se već pokazuje na samom početku da je jedna kriza vlasti I da je ova vlast na staklenim nogama. Ja hoću da čestitam svim mojim kolegama iz opozicije, koji su bili istrajni I uporni. Mi smo bili spremni da po svih 35 tačaka da radimo ovako I da pokažemo gradjanima Kragujevca da ćemo da branimo njihove interese. I želim da naglasim da nije ovde ključna sednica, već 300 miliona dinara gradjana Kragujevca“, rekao je odbornik Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić.

Podsetimo, prva redovna sednica Skupštine grada počela je još 24. aprila, sa 35 utvrdjenih tačaka dnevnog reda, a usvojeno je samo 13. Ovu sednicu obeležio je bojkot svih opozicionih odbornika koji su više od 40 sati, koliko je sednica trajala u nastavcima, ćutali za govornicom.

***

BONUS VIDEO – Prigovori na izborne liste se povlače – izborne komisije menjaju odluke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare