Foto: Nova S

Poslanici u Skupštini Srbije odavno su izašli iz svojih ovlašćenja, "vade svoje papiriće sa kojih sriču poruke šta im je napisano", koristeći se jezikom mržnje ili uvredama, ocenila je gostujući u "Utisku nedelje", bivša predsednica Ustavnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Prema njenom mišljenju narodni poslanik ne može da bude ni tvoj, ni moj, nego narodni.

„Ako imamo samo svoje poslanike a da oni nisu sigurni šta je u njihovim nadležnostima, onda više nismo sigurni da li imamo ni u tragovima vladavinu prava i državu u kojoj se može normalno živeti“, istakla je Petrović Škero.

Vida Petrović Škero Foto: Nova S

Društvo primećuje da se napada porodica našeg predsednika, to veoma primećuje, zato što se svi mediji koriste da svi dobro čujemo kako se neko napada, kako je ugrožen život, kako je to nešto strašno, a niko ne primećuje kada se ugrožavaju tuđi životi, rekla je ona.

„Niko ne primećuje kada se stavi skoro onaj znak za strelište na čelo nekakvog novinara, niko ne primećuje kada civilni sektor postaje sada apsolutno ta meta i da su svi – ili strani plaćenici, ili su sami u kriminalu ili su na nečijoj strani i svi rade mimo zakona“, navela je Petrović Škero.

Veliki broj ljudi veruje jer nema pravu informaciju, dodala je ona.

Upitan da li veruje predsedniku kada poziva svoje poslanike da ne napadaju CRTU i KRIK, novinar Vremena Nemanja Rujević kaže da ne veruje.

Nemanja Rujević Foto: Nova S

„Svake sedmice bude nova cirkuska tačka, prvo KRIK, pa Mauricijus, to traje tri, četiri dana, i stalno se diže lestvica i kopa novo dno, pa nije čudo da smo na neki način oguglali i prosto navikli na sve to“, kaže Rujević.

Prema njegovim rečima, svi ti napadi su dobro organizovani, kao što je paljenje kuće novinaru, uvek iza toga stoji sistem.

„Nisu besni građani došli ispred redakcije KRIKA, nego su sve tabloidne novine njih stavili na stub srama“, rekao je Rujević.

Govoreći o napadu u Skupštini Srbije, programski direktor CRTE Raša Nedeljkov pretpostavlja da je neposredan povod za napade bio taj što je ta organizacija podnosila prigovore Skupštini u vezi sa kršenjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Raša Nedeljkov Foto: Nova S

„Pretpostavljam da su se iznervirali jer smo koristili novouspostavljeni mehanizam, koji bi, u stvari, trebalo da u Narodnoj skupštini spreči govor mržnje i podsticanje nasilja. To je jedna od ključnih, pored antikoruptivnih, uloga koje taj kodeks ima“, rekao je Nedeljkov u „Utisku nedelje“.

Prema njegovom mišljenju, kreira se atmosfera da ne treba da postavljate pitanja i ne koristite mehanizme koji su vam dostupni.

„Jedini mehanizam koji radi je institucija predsednika Srbije. CRTA je godinama upućivala da se ne usvajaju izveštaji nekih institucija –  Ombudsmana, Poverenice, prikupljli su dokaze da su neki delovi sistema zakazali i ti izveštaju su trebali da posluže poslanicima da neki propis nije dobar i da ga treba popraviti“, objasnio je Nedeljkov.

Međutim, dodao je on, skupština je postala apsurdna. Sutra će se pojaviti neki govornik koji će reći – šta će nam skupština, ako me pitate da li nam je potrebno 250 poslanika, ne treba ako ovako rade.

Upitan o istraživanju Večernjih novosti o tajnim računima Dragana Đilasa u inostranstvu, Nedeljkov je rekao da je to najobičnija konstrukcija.

„Dobili su ulogu da nešto objave i to nije prvi put“, rekoa je on, napominjujući da istraživačke priče radi nekoliko redakcija kao što su CINS, KRIK i BIRN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar