Tviter, Twitter, logo
Foto: Shutterstock/XanderSt

Da li zbog prijava opozicionara - na šta ukazuju naprednjaci, ili nečeg drugog, Otvoreni parlament juče je registrovao suspenziju najmanje 20 tviter naloga bivših i sadašnjih poslanika Srpske napredne stranke. Suspenzije su u međuvremenu ukinute, a, kako je potvrđeno Istinomeru iz Tvitera, nalozi poslanika su, navodno, suspendovani greškom.

Opšta zbunjenost na Tviteru. Bili su suspendovani nalozi narodnih poslanika iz aktuelnog, a i prethodnog saziva. Neobično ili sa razlogom, reč je isključivo o SNS poslanicima. U isti koš, Tviter je bacio i veliki broj botovskih profila. Neki su se radova, prenosi N1.

„Skinuto mi je još 500 pratilaca. Puna podrška Tviteru za uklanjanje botovskih naloga“, napisao je Vladimir Đukanović.

Drugi su, pak, upirali prstom.

„Sa druge strane i kad povratim taj Tviter nalog, očigledno je opozicija toliko jaka da nas konstantno prijavljuju i da nas gase, a onda se žale na neku demokratiju i da je nemaju, a u stvari oni su ti koji nama ne daju da dođemo do reči“, smatra poslanica SNS Staša Stojanović.

U Share fondaciji kažu da Tviter ne želi da se njihova platforma koristi kako bi se društvo polarizovalo i da bi u konkretnom slučaju razlog mogao da bude…

„Koordinisano neautentično ponašanje, neke aktivnosti koje se rade da bi se mreža iskoristila za širenje nekih poruka ili veštačko kreiranje nekog narativa u javnom diskursu“, rekao je Filip Milošević iz Share fondacije.

Pa na primer, nebrojano puta je Vladanka Malović, šefica informativne službe SNS-a, koristila zvanični nalog stranke da šalje lične poruke neistomišljenicima, a onda su članovi stranke to dalje kroz drušvenu mrežu delili – tviter rečnikom „ritvitovali“ i „lajkovali“.

Milošević podseća na sličnu situaciju iz 2020. kada je ugašeno osam i po hiljada naloga povezanih sa SNS-om.

„I sad je možda algoritam prepoznao da se to dešava i u ovom slučaju i da su ovi nalozi koji su trenutno deaktivirani, banovani, možda čak u međuvremenu povraćeni, da se za njih sumnja da su učestvovali u nekim aktivnostima u takozvanom neautentičnom ponašanju na Tviter platformi“, pojašnjava Milošević.

Nalozi se najčešće suspenduju zato što su prekršili pravila korišćenja – na primer zbog govora mržnje, širenja dezinformacija, objavljivanja neprimerenog sadržaja, vređanja ili pretnji. U ovom slučaju Tviter nije objasnio razlog privremene suspenzije naloga narodnih poslanika, koje su trajale tek dan i po.

BONUS VIDEO: Naprednjaci i sporna zvanja: Niz nastavila poslanica Staša Stojanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar