Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije najavili su danas podršku Predlogu rebalansa budžeta za 2020. godinu koji predviđa dodatna sredstva za opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Poslanik Milorad Mijatović iz Socijaldemokratske partije Srbije izjavio je da se rebalansom ostvaruju dva važna cilja – spašavanje života građana i spašavanje ekonomije.

On je istakao da će Srbija prema prognozama MMF-a od svih zemalja okruženja imati najmanji pad BDP-a od 1,5 odsto i da je taj pad u stvari uspeh, a podržao je i izgradnju novih bolnica i kliničkih centara.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je rebalans „investicioni, razvojni i socijalni“, da prati kretanja u provredi jer se sada više radi, dinar je stabilan i to je pokazatelj dobre politike. Marković je dodao da nema primedbu na budžet, ali da ima na niske cene u skupštinskom restoranu i predložio da cena kafe od sedam dinara ostane tolika za skupštinske službenike i novinare, a za poslanike da se poveća.

sednica Skupštine Srbije Foto:Božana Pavlica/FoNet

„I ministar pije treću kafu, a da je 80 dinara popio bi dve“, rekao je Marković u raspravi o budžetu.

U nastavku je najviše govorio o pojavljivanju bivših komadanata OVK u Hagu uz ocenu da je i to zasluga dobro vođene spoljne politike koju je vodila Srbija ranijih godina.

Poslanica Selma Kučević iz grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka rekla je da rebalansom budžeta Vlada želi da legalizuje neka stanja, ali da bi pre svega trebalo ublažiti negativne efekte korona virusa u gradovima koji su bili najviše pogođeni.

„Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici, Novoj Varoši mi ne možemo da nadoknadimo vreme i vratimo živote ali možemo da vratimo veru u institucije ulaganjem u zdravstveni sistem ovih opština“, rekla je Kučević.

Ona je dodala da će rebalansom biti ozvaničeno smanjenje sredstava za rad nacionalnih veća nacionalnih manjina za 20 odsto te da se ona svode na nivo nevladinih organizacija.

Samostalni poslanik Vladan Glišić glasaće protiv rebalansa jer smatra da su 3,5 milijardi povećanja za plate u stvari iskorišćene jer je Srpska napredna stranka vršila pritisak na birače u kampanji i sada „plaća svoje partijske kadrove“.

Vladan Glišić Foto: Nova S

„Bez obzira što radite i neke dobre stvari, vi provlačite svoje partijske interese kroz ovaj budžet“, rekao je Glišić.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić odgovorila je da nema stranačkog zapošljavanja, i dodala da će se rebalansom budžeta opredeliti sredstva za nova ministarstva u Vladi Srbije i da je predlog izbalansiran.

Rebalans ima socijalnu i razvojnu kategoriju, rekla je Tomić i dodala da se „mora izdvajati za medicinsku opremu i plate zdravstvenih radnika, ali i da ekonomija ne sme da stane već da funkcioniše u novonastalim okolnostima“.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović zamolio je ministra finansija da utiče na krizni štab „da prestane da širi paniku jer stalnom pričom o tome da umiremo, mi ubijamo našu ekonomiju“.

Foto: N1

On je istakao da je dosadašnji američki predsednik Donald Tramp u pravu kad kaže da je kovid politički zloupotrebljen i da se ne može pričati o zatvaranju, a da se očekuje primanje plate.

Rebalans su podržale i Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara i Stranka pravde i pomirenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar