Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Poslanici Skupštine Srbije započeli su sednicu na kojoj će, pored ostalog, razmatrati izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti koje je podnela Vlada.

Suština izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, kako je ranije rečeno na sednici nadležnog odbora, odnosi se na razbijanje predrasuda koji se zasnivaju na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada, naveli su predlagači.

Poslanici će razmatrati i izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojima se regulišu rokovi za obavezno polaganje završnog ispita u srednjim školama, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasledja i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pred poslanicima će se naći i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, i izmene i dopune Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Biće reči i o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici.

Poslanici bi trebalo da potvrde sporazume o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima, kao i listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Kandidati za člana REM su Milorad Vukašinović i Goran Eror, novinari iz AP Vojvodine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar