Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, na kome se radilo od 2016. godine, uskoro će se naći pred poslanicima, izjavila je predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Srbija je pokazala političku volju i spremnost da gradi društvo u kojem građanke i građani imaju jednake mogućnosti da žive, rade i razvijaju se, jer samo takvo društvo istinski napreduje“, ocenila je Mihajlović.

Mihajlović, koja je potpredsednica Vlade, izjavila je da su na sednici Vlade Srbije usvojeni nacrti zakona o rodnoj ravnopravnosti, zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i Predlog strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine, objavilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Mihajlović je istakla da je država prethodnih godina mnogo uradila u toj oblasti, te da su ti rezultati prepoznati su i u svetu.

„Od toga da smo prva država van EU koja je izradila Indeks rodne ravnopravnosti, da smo primer dobre prakse u Ujedinjenim nacijama po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja, da smo doneli nove zakone u oblasti sprečavanja nasilja nad ženama, da smo obučili institucije koje su danas senzitivnije za ovu temu, kao i da aktivno radimo na ekonomskom osnaživanju žena. Novi zakoni će ovaj posao olakšati“, izjavila je ona.

Dodala je da predlog strategije u oblasti rodno zasnovanog nasilja usvojen nakon šest godina i da je ova strategija izrađena u skladu sa svim međunarodnim standardima i preporukama u oblasti rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare