Skupština srbije, kodeks Skupštine, Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas jedanaestu sednicu Prvog redovnog zasedanja sa 12 tačaka dnevnog reda, među kojima je pet zakona, potvrđivanje pet ugovora i dve tačke o kadrovskim rešenjima.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti donosi se zbog usklađivanja sa Zakonom o planskom sistemu Srbije, a kako je napisano u obrazloženju, „očekuje sa veće uključivanje lokalnih samouprava u izrade akcionih planova zapošljavanja“. Predlogom zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, tehničko zakonodavstvo se usklađuje sa regulativom koja se primenjuje u Evropskoj uniji, a naročito nakon skrininga za pregovaračko poglavlje jedan – Sloboda kretanja roba.

„Predlogom se definiše pravni osnov za unapredjivanje tehničkog zakonodavstva, usklađivanje sa najboljom praksom EU i savremenim standardima u oblasti tehnike, poboljšanje uslova za poslovanje i razvoj srpske privrede, kao i smanjivanje nelojalne konkurencije i uklanjanje neopravdanih prepreka trgovini“, navedeno je u obrazloženju.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa, donosi se kao doprinos ujednačenom razvoju i primeni elektronske uprave.

U obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju navedeno je da je broj prevezenih putnika u padu, pa je 2016. godine bilo prevezeno 6,08 miliona,2018. – 5,08 miliona, da bi 2020. godine taj broj bio tek 2,6 miliona.

„Osetni pad u broju prevezenih putnika uzrokovan velikim brojem zatvora pruga i poteškoća u saobraćaju uzrokovanih velikim brojem radova na obnovi i rekonstrukciji železničke infrastrukture, ali i epidemijom zarazne bolesti COVID-19“ navedeno je i objašnjeno da se ovo usklađivanje se pre svega odnosi na uslove i pravila u pogledu povraćaja i naknade cene karte u slučaju kašnjenja voza, kao i prava osoba sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću koje koriste uslugu železničkog prevoza.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida, navedeno je da je taj zakon na snazi od 1992. godine, da se sada sedište prebacuje i formalno u Beograd te da direktora, upravni odbor i nadzirni odbor muzeja imenuje vlada.

Poslanici će potvrditi Memorandum sa Vladom Komonvelta Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede, Ugovora sa Argentinom o izručenju, kao i o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Na dnevnom redu je i potvrdjivanje ugovora Srbije i Belorusije o izručenju, kao i Srbije i Argentine o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija.

Poslanici bi trebalo da razmotre prestanak funkcije predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu zbog uslova za penziju, kao i izmenu Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koji je podnela Poslanička grupa SPS-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar