Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narodna Skupština razmatraće danas Predloge zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, kao i Predlog o utvrđivanju statusa novorođene dece, za koju se sumnja da su nestala iz srpskih porodilišta.

Na današnjem 26. vandrednom zasedanju naći će se ukupno 35 tačaka na dnevnom redu, a među njima su i Predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Predlog zakona o igrama na sreću, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Na sednici Skupštine razmatraće se i Predlog zakona o dopuni Zakona o parničnom postupku i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima.

Poslanici će diskutovati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Protokola Konvencije o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom, o Ugovoru o zajmu (Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza I) od Evropske banke za obnovu i razvoj. Razgovaraće se i o potvrđivanju Konvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodice, Sporazumu Srbije i Severne Makedonije, o izmeni Sporazuma o uzajamnom priznanju vozačkih dozvola, kao i potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Indije.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, okvirni vojni sporazum između Srbije i Turske, Sporazum o saradnji između Srbije i Turske o industriji i tehnologiji, Sporazum Srbije i Mađarske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, Sporazum Srbije i Crne Gore o obavljanju plaćene delatnosti određenih članova porodice članova diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazum Srbije i Slovačke o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o zapošljavanju izdržavanih lica članova diplomatskih i konzularnih predstavništava, potvrđivanje Konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, Sporazum između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i vlada ostalih Strana Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope, Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Srbije i Turske, Sporazum Srbije i Rumunije o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama, kao i Sporazum Srbije i Nikaragve o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i zvaničnih pasoša.

Narodni poslanici razmatraće Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Srbije i Turske u oblasti voda, Sporazuma Srbije i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva, potvrđivanju Sporazuma Srbije i Brazila o bavljenju plaćenim poslovima izdržavanih lica diplomatskog, konzularnog, vojnog, administrativnog i tehničkog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava, Sporazuma između Srbije i Mađarske o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama i slivovima od zajedničkog interesa.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Mađarske o saradnji na izgradnji, upravljanju, održavanju, rekonstrukciji i sanaciji gasovoda za transport prirodnog gasa koji prelazi preko državne granice, o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u borbi protiv korupcije u okviru Antikorupcijske inicijative Jugoistočne Evrope. Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Srbije i Azerbejdžana o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, potvrđivanje Sporazuma Srbije i Vlade Grenade o ekonomskoj saradnji, Sporazuma Srbije i Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori, Sporazuma Srbije i Maroka o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, Sporazuma o saradnji u oblasti turizma Srbije i Vlade Komonvelta Dominike, kao i potvrđivanje Aneksa br. 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Srbije i Kine.