Žaklin Nastić
Foto:MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Poslanica stranke "Levica" (Die Linke) u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić ocenila je, u intervjuu frankfurtskim "Vestima", da je nemačko priznanje Kosova bio nepravni akt i velika greška, kao što je i bilo učešće nemačke vojske u bombardovanju bivše Jugoslavije 1999.godine, te dodaje da je Srbija pokazala spremnost sa dijalog sa kosovskim Albancima i da zato zaslužuje podršku.

Predsednica parlamentarne grupe za odnose Nemačke i zemalja Jugoistočne Evrope kaže da je njenoj stranci još od bombardovanja bilo jasno da NATO bombe i kršenje međunarodnog prava ne vode miru nego doprinose ratu.

„Levica“ se, prema njenim rečima, i danas dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava, dodajući da je otcepljenje Kosova brutalno kršenje ovog prava.

„Nemačko priznanje Kosova je nepravni akt i velika greška. Ta greška treba što pre, kroz povlačenje priznanja, da se ispravi, i ja se u Bundestagu za to, stalno i intenzivno zalažem. Nedopustivo je što politiku Kosova vode osvedočeni ratni zločinci i njima je mesto iza rešetaka, a ne u vladi ili parlamentu. Srbija je pokazala spremnost za dijalog sa Albancima i zaslužuje podršku“, naglasila je Nastić.

Takođe, je ocenila da bi proterani Srbia sa Kosova trebalo da dobiju obeštćenje.

„Nemačka ne sme da bude izuzeta od ove odgovornosti, ni moralno, ni finansijski, ni pravno. Ona je učestvovala u ovom kršenju međunarodnog prava i stalno je na strani ratnih zločinaca koji čine političku elitu u Prištini. Nastradale niko ne može vratiti i ne postoji uteha koja bi ublažila tugu za nastradalima. Pred lice pravde moraju se izvesti i ratni zločinci, ali i oni koji su odlučivali da se krene u ratna razaranja, u zemljama učesnicama NATO agresije“, istakla je ona.

Podsetila je da se „Levica“ dosledno zalaže za za mirotvornu politiku i to samo diplomatskim sredstvima.

„S obzirom na našu istoriju, mi odbacujemo svaku mogućnost da vojno angažovanje krene iz Nemačke. Isto tako, 1999. bili smo jedina politička snaga u Bundestagu koja se usprotivila učešću Nemačke u ovom pravno neutemeljenom i nepravednom ratu protiv Savezne Republike Jugoslavije. Tadašnji predsednik naše partije, Gregor Gizi, žestoko je okrivio NATO zbog napada na Jugoslaviju i zbog ubijanja tolikog broja nedužnih civila. Više puta sastajao se sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, u težnji da se izdejstvuje mir u regionu. PDS (današnja „Levica“) učestvovala je na brojnim protestima protiv ovog suludog rata i nastojala da širi istinu o njegovom besmislu i nepravednosti“, navela je Nastić.

Što se reakcije ostalih partija u to vreme tiče, podsetila je da je velika većina glasala za NATO intervenciju, iako je do tada važio posleratni imperativ da „više ni jedan rat ne sme da krene sa nemačke teritorije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram