Foto: KAY NIETFELD/Armend NIMANI/AFP Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima, približavanju Kosova evropskim reformana i o situaciji u regionu, saopštili su portparoli nemačke kancelarke i Vlade Kosova.

„Kancelarka Merkel ponudila je premijeru Kurtiju podršku u borbi protiv korupcije za široki i ambiciozan program reformi u zemlji. U tom smislu Federalna Vlada je ponudila specifične savete nemačkih stručnjaka“, navodi se u zajedniom saopštenju portparola Štefana Zilberta i Perparima Krieziua.

Razgovaralo se i o borbi protiv koronavirusa, a nemačka kancelarka je obećala da će razmotriti podršku Kosovu za tretiranje ove krize.

Takođe se razgovaralo o dijalogu koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao i o tarifi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je 2018. godine uvela tadašnja kosovska vlada.

„Kancelarka je pozdravila predlog odluke kosovskog premijera za puno ukidanje tarifa od 1. aprila, posle ukidanja tarife na sirovine prošle nedelje“, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Merkelova je podržala dijalog koji vodi Evropska unija „koji ima za cilj uklanjanje svih trgovinski ne tarifnih prepreka izmedju Srbije i Kosova“.

„Oboje veruju da ne treba biti prepreka u odnosima Kosova i Srbije. Nemačka kancelarka i premijer Kosova podržavaju ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa. Cilj ovog procesa ostaje postizanje pravno obaveznog sporazuma koji obezbeđuje punu normalizaciju odnosa i koji će poslužiti narodima dve države“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram