Foto:Evropska komisija

Vlasti Srbije su integracije u Evropsku uniju označile kao strateški prioritet države i EU očekuje da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela, rekao je Peter Stano, portparol Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku za Glas Amerike, povodom informacija o tome da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme.

Reč je o kupovini kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre Srbije, piše Glas Amerike.

Prvi od zvaničnika Srbije koji se oglasio o tome bio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je u utorak izjavio da je razumeo kritiku Ambasade SAD zbog kupovine kineskog oružja – ukazavši da je tumači kao političko saopštenje.

Prethodno je u pisanoj izjavi ambasade SAD-a za RSE, uz ogradu da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, navedeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

Taj stav izrečen je u trenutku značajnih napetosti između SAD i Kine u kojima dve države naizmenično uvode sankcije zvaničnicima i organizacijama jedne i druge strane, aktuelni su sporovi u oblasti trgovine, kao i zbog odnosa Kine prema autonomnoj oblasti Hong Kongu i njene reakcije na globalnu pandemiju koronavirusa, ocenjuje Glas Amerike.

„Da bi Srbija napredovala na putu integracija u EU potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira”, podvlači u pisanoj izjavi za Glas Amerike Peter Stano povodom okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

“Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa EU kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijama”, zaključio je Stano za Glas Amerike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare