Foto: N1

Srbija je rešila pitanje protivvazdušne odbrane velikog dometa ugovaranjem nabavke kineskog sistema FK-3, a Ministarstvo odbrane nije želelo da komentariše nabavku savremenog kineskog naoružanja, ali nije ni demantovalo tu informaciju, što bi učinilo da nije tačna, piše "Politika".

Pročitajte još:

Specijalizovani sajt „Balkanska bezbednosna mreža“ objavio je informaciju o kupivini PVO sistema, pozivajući se na podatke iz godišnjeg izveštaja preduzeća SDPR, a agencija Rojters tu kupovinu nove generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom, tumači kao novi znak produbljivanja saradnje Pekinga i Beograda.

Peking gleda na Srbiju kao na deo svoje inicijative „Jedan pojas, jedan put“, čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije, piše Rojters i podseća da je Kina investirala nekoliko milijardi dolara u Srbiju, uglavnom u „mekim zajmovima“, a zatim i u infrastrukturne i energetske projekte.

Krajem juna Srbija je nabavila šest kineskih borbenih dronova, naoružanih laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razmeštanje bespilotnih letelica u Evropi.

Politika navodi da FK-3 spada u moderne sisteme PVO i za sada ga koristi samo kineska vojska.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare