Albin Kurti, Aleksandar Vučić kombo
Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL, Vesna Lalić/Nova.rs

Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u proces.

Peter Stano, portparol EU, naveo je da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Nedavni kontakt visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i diplomatija u njegovo ime od specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost“, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Naime, mogućnost održavanja novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučiċa i premijera Kosova Aljbina Kurtija do kraja godine, prošlog meseca nagovestio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Krajem novembra, specijalni izaslanik EU za dijalog posetio Beograd i Prištinu u pokušaju da organizuje novu rundu razgovora na najvišem politčkom nivou.

Izvori RSE su rekli da se Lajčak vratio „potpuno obeshrabren“ nakon razgovora sa srpskim odnosno kosovskim političarima.

Od kada je preuzeo dužnost šefa kosovske vlade, Aljbin Kurti se dva puta u okviru dijaloga sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiċem. Oba susreta bila su neuspešna i samo su dokazala koliko su daleko u stajlištima obe strane. Ovo je bio razlog zašto su evropski zvaničnici uvek govorili da ċe doċi do naredne, odnosno treċe runde, samo ako postoji spremnost da se napreduje u dijalogu.

Inače, kosovski premijer ċe u utorak boraviti u Briselu i sastaće se s visokim zvaničnicima EU, uključujući i Žozepa Borela. Kako tvrde briselski zvaničnici, susret sa Borelom biće poslednja prilika za ovu godinu da se pokuša organizovati sastanak Kurti-Vučiċ.

BONUS VIDEO: Rada Trajković o Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare