Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije Foto:M. M./ATAImages.

Od momenta kad je izabran za patrijarha, za Porfirija se u javnosti govorilo da je “Vučićev čovek na čelu Crkve", “Vučić u mantiji", "saradnik Srpske napredne stranke,", da bi se on u prethodne tri godine svog delovanja svojski trudio da ove teze ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru. Tako smo mogli videti poglavara SPC kako govori, u momentima velikih društvenih turbulencija i tokom događaja koji nisu išli na ruku vlastima, da se SPC “ne bavi ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim temama i problemima”, jer su, kako je tvrdio, usmereni na smisao postojanja. Međutim, kad je bilo potrebno podržati vlast i stati uz Aleksandra Vučića, Porfirije nije časio ni časa, naprotiv.

Tako smo videli poglavara SPC kako se ovih dana veoma aktivno bavi pitanjem Rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrnici, jer vlastima odgovara da se o njoj priča na sva zvona – jer zgodno je, posebno ako se ima u vidu da su u toku lokalni izbori koji su po difoltu posvećeni lokalnim problemima. Upravo je Porfirije odigrao jednu od bitnijih uloga u akciji da se lokalne teme, poput nedostatka kanalizacione mreže u brojnim gradovima u Srbiji (u 21. veku!), zatrpaju pričom o „borbi za nacionalne interese i odbranu srpstva koje je nikad ugroženije“.

Šta smo to videli?

Konkretan doprinos patrijarh Porfija videli smo tokom jučerašnjeg dana, neposredno pre odlaska predsednika Aleksandra Vučića u Njujork na sednicu Generalne Skupštine UN na kojoj će se glasati o pomenutom aktu.

Naime, patrijarh je na molbu predsednika Vučića dao blagoslov njemu i negovoj borbi u UN, ali i odslužio moleban u Hramu Svetog Save.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Patrijarh je, pak, rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o „takozvanom“ genocidu u Srebrenici.

“Zbog toga snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma”, rekao je patrijarh tokom jučerašnje besede.

Međutim, on nije tako snažno podigao glas kada je predsednik Vučić prihvatio Francusko – nemački plan, a zatim i Ohridski aneks kojim se, kako mnogi tumače, prihvata priznanje Kosova, jer to vlastima ne bi odgovaralo.

Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

I to su samo dve teme koje ilustruju model ponašanja poglavara Srpske pravoslavne crkve, koji je ćutao i svesno ignorisao načela i višedecenijsko zalaganje SPC za opstanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

U tom periodu (slučajno ili ne) Porfirije se retko pojavljivao u javnosti, a i kad bi se pojavljivao vešto je izbegavao da se izjasni o delima Aleksandra Vučića.

„Kada je izabran za patrijarha u jakoj konkurenciji dva stopostotna režimska protivkandidata, neki optimisti su me ubjeđivali kako će Porfirije i na novoj poziciji biti blagorodan, mudar i svoj kakav je bio dok je stolovao u Zagrebu. Sumnjičavo sam vrtio glavom, ne zbog Porfirija već radi njegove svetosti Aleksandra Vučića. U takvom poretku, naime, jednostavno nema mjesta za bilo kakva soliranja. Ili mudrost. „Demokratija je kao otrov, može da liječi ali može i da ubije – sve zavisi od doziranja“, cinično poručuje dugogodišnji Putinov mastermind Vladislav Surkov. Hibridna autokratija nema senzibilitet za različitosti i svakog, pa i patrijarha, postavlja pred jednostavan izbor – da bude vatreni poklonik i bespogovorni sluga firera ili veleizdajnik i plaćenik Zapada. Porfirije je, nažalost, već izabrao“, pisao je svojevremeno u svojoj kolumni urednik i osnivač podgoričkih Vijesti Željko Ivanović.

Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i Milorad Dodik Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

U svom tekstu, crnogorski novinar vodi svoje čitaoce u budućnost, tačnije u 2032. godinu i Vučićev skup na Ušću.

„Veliki miting na Ušću, jer Gazimestan je sada tamo daleko (lažna država Kosovo), i njegova svetost AV saopštava kako se “Porfirije i ja volimo”, jer eto za Vučićevih 6-7 mandata patrijarh SPC nije rekao ni riječ na temu hibridnog režima u Srbiji, puzajuće diktature, brejn vošinga, linča neistomišljenika, ni riječ o strateškim investitorima tipa predsjednikov kum, premijerkin brat, ministarkin muž, ili ni riječ na temu vraćanja Srbije i Srba u tragične 90. kada je Zagreb, koga je sada Porfirije zavolio, bio “zmija koju treba gađati u glavu” ili “ustaško leglo, nalik onom iz zloglasne NDH“, piše u tekstu objavljenom na sajtu Vijesti 2021. godine.

Tri godine kasnije, predviđanje poznatog crnogorskog novinara ide u pravcu ostvarenja, a susret u Hramu pred Vučićev put u Njujojk nije jedini primer kad je patrijarh SPC stao uz vlast i time zanemario činjenicu da je on pastir i onoj „izgubljenoj deci“ koja se, nekim slučajem, našla nasuprot vladajućoj stranci.

Reakcija na Rio – Tinto

Pred kraj 2021. godine, samo mesec i po dana nakon što je ustoliličen, organizovani su masovni protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Sa jednog od protesta upućen je poziv novom patrijarhu da stane na “stranu naroda”.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naša poruka je jasna – patrijarhu Porfirije, iskoriste svoj autoritet i zamolite predsednika da sprovede hitan postupak kojim će se oba zakona staviti van snage“, rečeno je na protestu.

Ubrzo je stigao i odgovor Porfirija.

„Ne bavi se Crkva, primarno, ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima. Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu”, napisao je patrijarh na svom Instagram profilu.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Međutim, vrlo brzo je patrijarh sam sebe demantovao i i te kako upetljao sebe i Crkvu u socijalna pitanja.

Nije mogao Porfirije da utiče da se povuku Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu, ali zato SPC na čijem je čelu zahteva da se ukine rodno osetljiv jezik koji propisuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

“Kada smo vam rekli o takozvanom jeziku rodno osjetljivom, vi ste onda bre zamenili tezu pa kažete crkva i patrijarh ne vode računa o ženama. Bre bitango jedna kakve to veze ima, to što si donela taj zakon sa ženama to ima veze sa suštinom našeg postojanja, našeg bića koje rušiš, a tu si da vodiš brigu o našem biću. Neću govoriti imena jer plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu koja menja teze… svi smo bre ugroženi od tebe bre bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu bre ko da svet postoji od tebe“, govorio je Porfirije..

Naše biće, međutim, nije bilo narušeno kad bi Srbija gubila deo po deo svoje državnosti na Kosovu. Bar to patrijarh nije video kao problem, koliko je problem bio što žena ne želi da je na poslu nazivaju doktorom već doktorkom.

Da je očigledno nije stvar u tome da se Crkva ne bavi socijalnim pitanjima, već da bira samo teme koje odgovaraju vlastima pokazuje odluka Porfirija, koji je u jeku velikih protesta 2023. godine, podržao Vučića i time jasno poslao poruku građanima, koji su demonstrirali zbog loše reakcije države nakon majskih tragedija.

Foto: FoNet/SPC

„Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsedništvu Republike Srbije, koje osećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osećamo da jeste naša kuća. Osećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovde čini za dobro našeg naroda gde god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku“, rekao je patrijarh Porfirije u besedi tokom posete predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare