Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde i odborničke grupe “Ujedinjeni" Mila Popović pozvala je gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da ispita da li ima osnova za pokretanje krivične prijave protiv odgovornih za današnji kolaps u Ulici Kraljice Marije i da pokrene postupak za naknadu štete.

„Imajući u vidu šta se jutros desilo u Kraljice Marije, a znajući istoriju katastrofalnih radova koje se odnose na četiri bulevara ili „projekat beogradski zeleni bulevar“ kako se zvanično zove, pozivamo gospodina Aleksandra Šapića da uradi sledeće dve stvari“, kaže Popović i dalje navodi:

„Da ispita da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih lica za nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova kako odgovornih ljudi iz gradske uprave, tako i nadzora, ali i izvođača radova „Colas Rail“ i „Energoprojekt Civil Engineering“, na osnovu člana 281 Zakona o krivičnom postupku jer su odgovorna lica dovela u opasnost imovinu većeg obima, a možda i život građana Beograda. Da pokrene postupak za naknadu štete od izvođača radova. Beograd nikada nije objavio ugovor, ali po dostupnim podacima, navodna primopredaja radova se desila 21. maja 2021. godine, ako je uopšte formalno izvršena, a od tog dana izvođači radova su ostali odgovorni da u narednih 730 dana „garantuju“ za otklanjanje nedostataka“.

Kako navodi Popović, ovo je prilika za Šapića da zaštiti interese Beograđana i ispita rad izvođača radova.

„Ukoliko se ispostavi da su oni nadležni za jutrošnju nepogodu, očekujemo visoke penale za izazivanje opšte štete“, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Havarija u Ulici Kraljice Marije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar