Foto:Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da će samo u četiri opštine na severu gde su gradonačelnici podneli ostavke morati da se održe izbori, a da će fazna zamena registarskih tablica biti nastavljena.

„Budni uvek, zaplašeni nikad, zabrinuti ponekad“, ovako Aljbin Kurti opisuje kosovsku vlast u vezi sa trenutnom situacijom na Severu. Nema više izbora, kaže, uz podsećanje na prošlogodišnje glasačke procese, ali će ih, tvrdi, biti na Severu, gde su ostavke dali predstavnici srpske zajednice, prenosi KoSSev.

Kosovska vlada zasedala je hitno sinoć, a danas je konferenciju za medije održao kosovski premijer Aljbin Kurti, sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom.

U istom danu kada su srpski policajci nastavili da se razdužuju, a zaposleni u sudu podnosili ostavke, Kurti je još jednom pozvao Srbe da ne napuštaju institucije.

„Nekoliko puta u toku godine nam je zaprećeno da će biti bojkoti i povlačenja. Da će doći do vakuma, nereda, nezakonitosti. Činimo sve da do toga ne dođe. Pozivam sve zvaničnike da ne prekidaju sa obavljanjem funkcija i da ne podnose ostavke“, poručio je Kurti.

Ostavke koje su dali gradonačelnici vode do izbora u opštinama

I dok poziva da se ne izlazi iz institucija, Kurti, je kazao da će izbori biti održani u srpskim opštinama na Severu, u kojima su gradonačelnici podneli ostavke.

„Žao mi je što ćemo morati da održimo izbore u opštinama u kojima su srpski predstavnici dali ostavke. Mogli su da nastave svoj mandat, ali ostavke koje su dali vode do izbora u tim opštinama. Moraju se poštovati zakonski i ustavni rokovi“, poručio je Kurti.

Srbija odbila francusko-nemački predlog pa sada drami

Sa druge strane, najnovija dešavanja na Severu povezuje sa francusko-nemačkim predlogom, odnosno sa, kako je kazao, odbijanjem istog od strane Beograda.

Stoga je za kriznu situaciju na Severu, danas ponovo okrivio Beograd, te kazao da Srbija sada „pravi dramu“.

„Ne radi se niti o tablicama, niti o Zajednici, niti o Đuriću, govori se samo o protivljenju koje je učinjeno Evropi i EU. Ta koordinacija koju imaju sa Kremljom i Putinom, to kod njih koriste da ih još uvek slušaju, kao članove kriminalnih struktura. Ovo što se sada dešava uglavnom se objašnjava pokušajem Beograda da prekrije protivljenje francusko-nemačkoj inicijativi ili predlogu ove dve sile. Srbija je zainteresovana da sabotira dijalog i svaki dogovor. Način koji su odabrali jeste pretnja građanima“, kazao je Aljbin Kurti.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar