Zoran Đinđić i Zdravko Ponoš Foto:EPA/MILOS VUKADINOVIC/Goran Srdanov/Nova.rs

Na godišnjicu atentata premijera Zorana Đinđića, kandidat za predsednika Zdravko Ponoš prisetio se perioda kada je Đinđić bio na čelu Vlade. Ponoš je u izjavi za Nova.rs podvukao da je Đinđić bio simbol probuđene nade, a da je Srbija tada bila zemlja o kojoj se lepo priča.

Ponoš je u izjavi za Nova.rs rekao da je zahvaljujući ovoj vlasti situacija u Srbiji gora nego u vreme kada je Đinđić tragično stradao.

„Toliko godina posle njegove smrti i dalje je prisutna ona njegova knjiga da je Srbija nedovršena država. Mi smo i dalje zemlja u kojoj nema ni pravde, ni stabilnosti, demokratije, ni slobode. Stvari su gore od onda kada je on izgubio život, sve to zahvaljujući 10 godina ove vlasti“, kazao je Ponoš za Nova.rs.

Na pitanje koja je prva asocijacija na tragično stradalog premijera, Ponoš je istakao da je on bio simbol probuđene nade.

„Posle toliko godina lošeg života, ratova, sankcija, totalitarne vlasti, on je bio simbol nečeg svetlog i lepog, otvaranja prema svetu. Mi smo tada bili zemlja o kojoj se lepo priča, ali to nažalost nije potrajalo. Nažalost, sa ove distance, to je bio period izneverenih očekivanja zbog onoga što je usledilo nakon toga“, podvukao je Ponoš i dodao:

„Teško je probuditi optimizam na istu temu, a moramo. Mora i ta generacija da se pokrene još jednom, zbog sebe, ali i zbog novih generacija koje ne mogu bez nas“, zaključio je Ponoš.

Podsetimo, nekadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta ispred zgrade Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo je na 40 godina zatvora osuđen oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović i komandant JSO Milorad Ulemek za organizovanje ubistva.

Tradicionalno, na današnji dan organizuje se šetnja u čast premijera Đinđica, a danas je ona organizovana kod Malog Tašmajdana, nakon čega su stranački prvaci, aktivisti i građani krenuli u šetnju do Novog groblja, gde su položili vence u znak sećanja.

Bonus video: Polaganje venaca – Šetnja za Zorana Đinđića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar