Zdravko Ponoš gost emisije Među nama Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je danas da su izbori na Kosovu bili izbori za najvećeg gubitnika i da je na njima pobedio Aleksandar Vučić.

„Amerikanci su organizovali izbore da se vidi ko će prvi da trepne, ko će da preceni svoje sposobnosti, koga će da pobedi njegov vlastiti ego. Ovo nisu bili izbori već izborna farsa. Ovo je bila lekcija za Vučića“, istakao je Ponoš u intervjuu za Insajder.

Prema njegovom mišljenju, do sada se pokazalo da Vučić u pregovore krene tvrdo, ali posle postane elastičan i više nego što se očekuje.

„Ovo je bila demonstracija da on nema kud i da će biti poslušan. Možda se očekuje da će kao bubica da ode u Brisel i nastavi razgovore o Zajednici srpskih opština, koju sada, kako stvari stoje, mogu da formiraju četiri albanska gradonačelnika“, smatra Ponoš.

Ponoš je napomenuo i da današnje glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope, koji je sa više od dve trećine glasova podržao prijavu Kosova za prijem u to telo, pokazuje da je počela realizacija jedne od tačaka Ohridskog dogovora, a to je ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Ponoš smatra da su Srbi na severu Kosova „izigrani i prepušteni sami sebi” i da su postali objekat mudrovanja Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Vučićeva kosovska politika se svodi na to da država daje sve što se traži da Kosovo postane država, a u isto vreme traži se od Srba na Kosovu da odbiju sve što je administrativni kapacitet Prištine na severu.

„Oni treba da dokazuju patriotizam tako što ne uzimaju dokumenta koja im omogućavaju da funkcionišu na dnevnoj osnovi, a on može da potpisuje sporazume kojima praktično priznaje državu Kosovo. Naravno da su građani najveći gubitnici“, rekao je Ponoš.

***

BONUS VIDEO – Ko je juče doživeo debakl: Šta posle lokalnih izbora na severu Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar