Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Nenad Mihajlović/Nova.rs

U ovom trenutku izvesno je da će se beogradski izbori ponavljati, a sve su jači i glasovi iz vlasti koji kažu da bi ujedno trebalo održati i vanredne parlamentarne izbore. Prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs ove najave, makar one dolazile i iz kabineta premijerke, u ovom trenutku čine se samo kao još jedan blef i zastrašivanje potencijalnih koalicionih partnera.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nedavno je rekao “da” na zahtev lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da se beogradski izbori ponove.

I pre nego što je saopštio ovu odluku, njegovi najbliži saradnici u javnosti su počeli da zastupaju tezu o neophodnosti ponavljanja i parlamentarnih izbora.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se ne protivi novim izborima u Beogradu, ali da nije ni protiv novih parlamentarnih.

Ana Brnabić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

O njihovoj “neophodnosti” iako SNS ima 120 mandata u parlamentu, govorio je i ministar policije Aleksandar Vulin.

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Ako se izbori ponavljaju u Beogradu, a zašto da ih ne ponovimo u celoj Srbiji, bez obzira šta o tome misli Đilas ili bilo ko od poraženih. Kao deo pobedničke liste, tražim od predsednika Vučića da ne formira većinu i da ponovimo i izbore na parlamentarnom nivou”, rekao je Vulin.

Molbu Vučiću uputio je i potpredsednik SNS Miloš Vučević.

Miloš Vučević Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ nr

“Zamoliću predsednika Aleksandra Vučića da se na jesen ide na nove parlamentarne izbore jer su se građani fokusirali na predsedničke, a parlamentarne shvatili olako i na listiću za te izbore “šarali”, pa su malo ovome malo onome (davali) i rasipali glasove. Sad kad su građani videli šta ko radi i govori razumeće koliko je važno za koju stranku glasaju i pošteno je da se ide na nove izbore. Danas su se građani otreznili”, rekao je Vučević.

Prazna priča

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže da ove najave zapravo govore da su naprednjaci nezadovoljni rezultatima na parlamentarnom nivou. Koliko god to paradoksalno zvučalo.

Bojan Pajtic
Bojan Pajtić Foto:FoNet/Milica Vučković

“Činjenica je da nemaju sami većinu u Skupštini, a imaju problem koga uzeti za koalicionog partnera. Ukoliko se nastavi rat između Rusije i Ukrajine, jasno je da će biti i veći pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. U tom slučaju se čini nemogućom koalicija sa SPS, a sa druge strane koalicija sa manjinskim strankama Vučiću ne bi donela stabilnu Vladu, već jednu vrlo krhku većinu. Zato mislim da su trenutno u nebranom grožđu. S tim u vezi vanredni parlamentarni izbori bi mogli da im donesu dve stvari. Prva je mogućnost ostvarivanja boljeg rezultata, a drugo da pripreme teren za veleobrt, uvedu sankcije Rusiji i naknadno optuže koalicionog partnera da je primarno odgovoran za to”, kaže Pajtić.

Međutim, pod velikim je znakom pitanja da li bi ova taktika uspela.

“Mislim da apsolutno nije sigurno da bi SNS na tim vanrednim izborima ostvarila bolji rezultat. S druge strane, ne verujem ni da bi Zapad blagonaklono gledao na nove izbore jer bi na taj način Srbija mogla da odugovlači i da jedina pored Belorusije ne uvede sankcije Moskvi. Uzevši sve to u obzir mislim da su vanredni parlamentrani izbori samo prazna priča, kao i većina njihovih najava za koje se vrlo brzo ispostavi da su neutemeljene. Ne treba smetnuti sa uma ni to da se Vučić maksimalno ogradio i od mogućnosti novih beogradskih izbora, kad je rekao da će to izložiti na Glavnom odboru stranke. Svi mi znamo da taj Glavni odbor ne odlučuje ni o čemu, a posebno ne o ovako važnim strateškim pitanjima”, navodi Pajtić.

Podrivanje demokratije

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, takođe, smatra da je u pitanju blef.

Dragan Popović Foto: Medija centar Beograd

“Mislim da je to, pre svega, pretnja Dačiću i drugim potencijalnim koalicionim partnerima. U ovom trenutku nije sasvim jasno ni zašto bi se ponavljali beogradski izbori, osim zato što su tako dogovorila dva lidera, bez poštovanja zakonskih procedura. Tako gledajući, naravno da mogu da donesu odluku i da održe vanredne parlamentarne izbore. Oni mogu da rade šta hoće, ali je činjenica da mi vrlo često imamo vanredne i uglavnom bespotrebne izbore, što bi i tada bio slučaj. Jer, ako je neko dobio poverenje da vlada državom naredne četiri godine, a da zatim polaže račune, zašto bi onda uopšte pričali o vanrednim izborima? To su samo kalkulacije, koje dodatno podrivaju ovu rudimentaru demokratiju kakvu imamo u Srbiji”, ocenjuje Popović.

BONUS VIDEO: Glasanje bez kraja – Do kad će trajati izbori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare