Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Gotovo svi pomoćnici ministara imaju veće plate od ministarskih, a razlika u mesečnoj zaradi u jednom slučaju ide i do čak 67.000 dinara. Istraživanje portala Nova.rs pokazalo je da pojedini pomoćnici ministara više zarađuju od predsednika države, ali i od premijerke, od koje veću platu prima i njen šef kabineta.

Obavljanje najviših i najodgovornijih državnih funkcija u Srbiji automatski ne povlači za sobom i najveće zarade. Naprotiv, uvidom u plate ministara i njihovih pomoćnika, predsednice Vlade i njenog šefa kabineta, predsednika države… dolazi se do paradoksalnih nalaza.

Tako, na primer, svih 11 pomoćnika ministra Siniše Malog ima veću platu od njegove za bar 20.000 dinara, a razlika ide i do 51.000 dinara.

Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Mali na ministarskoj funkciji mesečno zarađuje oko 103.000 dinara, dok njegova pomoćnica Ana Tešić ima platu od čak 154.000 dinara. Značajno veću zaradu ima Snežana Karanović, takođe pomoćnica ministra, koja na toj poziciji zarađuje 143.500 dinara.

Siniša Mali / Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Najdrastičnije razlike, međutim, postoje u Ministarstvu rudarstva i energetike, na čijem je čelu Aleksandar Antić. Njegova ministarska plata iznosi 89.890 dinara, dok Jelena Simović, pomoćnica ministra, na toj poziciji zarađuje čak 156.977 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Značajno više od Antića zarađuje i Ivan Janković, koji je takođe pomoćnik ministra. Njegova plata iznosi 139.000 dinara i veća je od ministarske za 49.110 dinara.

Iz svega ovog je jasno da pojedini pomoćnici ministara imaju veće plate i od Aleksandra Vučića, čija predsednička plata iznosi oko 135.500 dinara.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Takođe, veliki broj njih više zarađuje i od premijerke Ane Brnabić, koja na funkciji sa najvećim ovlašćenjima u zemlji zarađuje 128.000 dinara. Međutim, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, veću platu od nje ima i njen šef kabineta Miloš Popović, koji na toj poziciji mesečno prima 136.000 dinara.

Plate u Vladi:
Ana Brnabić – 128.320 dinara

Ivica Dačić – 122.246 dinara

Siniša Mali – 103.233 dinara

Stefanović Nebojša – 150.000 dinara

Goran Knežević – 95.000 dinara

Nela Kuburović  – 97.014

Goran Trivan – 93.378 dinara

Branislav Nedimović – 90.000 dinara

Branko Ružić – 110.500 dinara

Za razliku od pomoćnika ministara, državni sekretari imaju niže plate od ministarskih i one se kreću rasponu od 80.000 dinara 100.000 dinara.

Kako je ranije objavljeno, Zaključkom Vlade određena je osnovica plata državnih funkcionera, odnosno predsednika Vlade, ministara i državnih sekretara, dok je koeficijent zarada pomoćnika ministara i drugih funkcionera na položajima regulisan Zakonom o platama državnih službenika.

Ministar državne uprave Branko Ružić navodi za Nova.rs da je Vlada prethodnih godina iskoristila raspoloživa finansijska sredstva da rasporedi na zaposlene, posebno u zdravstvu, socijali i prosveti, kako bi se njima poboljšao položaj.

Foto:Nemanja Jovanović

„U tom procesu funkcioneri nisu smatrani kao prioritetna kategorija. Odluku o visini osnovice za njih donosi Vlada i ona može da se donosi kada se priprema budžet, ako za tako nešto postoje finansijska sredstva. Procena Vlade je bila da se sada time ne bavi“, objašnjava Ružić za naš portal.

Mihajlović ne prima ni dinar, a Ljajić 33.000 

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ministarka Zorana Mihajlović odrekla se zarade u Vladi, a kako je ranije govorila, platu prima na Univerzitetu Megatrend, gde radi kao profesor. Sa druge strane, Rasim Ljajić kao ministar zarađuje svega 33.000 dinara.

„To je samo razlika između ministarske plate i zarade koju ostvarujem kao predavač na Visokoj poslovnoj školi“, navodi za Nova.rs Ljajić, koji kao predavač zarađuje 75.000 dinara.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije navodi da je razlika u zaradama među pomoćnicima ministara, s jedne strane, i premijerke, ministara i predsednika države, sa druge strane, poremećaj koji se prenosi decenijama.

„To je potpuno pogrešno. Reč je o funkcijama koje zahtevaju potpuno angažovanje. U državama moraju da postoje odnosi u kojima se zna ko je koliko odgovoran, a plate treba da održavaju nečiju stručnost i odgovornost“, ističe Minić.

Poslanicima plata i paušal

Plate poslanika povećane su krajem prošle godine za 10 odsto i njihova osnovna zarada sada iznosi oko 82.000 dinara. Ipak, parlamentarcima se na račun uplaćuju različite zarade zbog minulog rada ili neke funkcije u Skupštini, kao što je mesto predsednika, potpredsednika, članstvo u odborima i slično. Njihova mesečna primanja upotpunjuje i skupštinski paušal koji iznosi oko 30.000 dinara.

Primera radi, predsednica Skupštine Maja Gojković mesečno ukupno zarađuje 136.00 dinara sa paušalom, potpredsednica parlamenta Gordana Čomić 120.000, a poslanik Čedomir Jovanović prima 105.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare