Foto:Zoran Lončarević/Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je, kako je ranije objavio portal Nova.rs, Statut Zajednice srpskih opština koji je predložen tokom poslednjeg sastanka u Briselu i saglasio se sa nacrtom i dinamikom primene sporazuma iz Ohrida. Lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs kaže da je Brisel, kao i prethodnih godina, izašao u susret Vučiću i neće mu tražiti punu primenu ove kapitulacije pre izbora - kako bi ga sačuvao na vlasti da to što je prihvatio u Briselu i Ohridu posle izbora sprovede.

Tokom odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština. Kako je objavila Nova, predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obe strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni. Izvori našeg portala istakli su da, pored toga što je Aljbin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, ali je zahtevao da ne bude potpisa pre 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

Pročitajte još

„Nema sumnje da je Aleksandar Vučić, kršeći Ustav i izlazeći van svojih ustavnih ovlašćenja, prihvatio francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Кosovo, kao i sve obaveze koje iz toga proističu. Očito da mu je Brisel, kao i svih ovih godina, izašao u susret i neće mu tražiti punu primenu ove kapitulacije pre izbora, kako bi ga sačuvao na vlasti da to što je prihvatio u Briselu i Ohridu posle izbora sprovede“, navodi Obradović za naš portal.

Dodaje da Brisel više ništa ne uvija u diplomatske oblande kao do sada i otvoreno traži od Vučića priznanje lažne države Кosovo u zamenu za podršku na izborima.

„Pritom je Zajednica srpskih opština velika prevara i laž jer se radi o običnoj nevladinoj organizaciji koja će biti formirana po ustavu i zakonima lažne države Кosovo, a ne po Ustavu i zakonima Srbije. Srbija treba konačno da izađe iz briselskog zatvora i stranputice na kojoj dobijamo samo nove i nove ucene i pritiske, dok što se tiče КiM treba da promenimo i pregovarača i pregovaračku platformu“, ocenjuje Obradović.

Prema njegovim rečima, dosadašnja Vučićeva politika prema КiM je krahirala i mora da se menja, a – najbolja prilika za to je na izborima 17. decembra.

„Cilj Nacionalnog okupljanja, koje čine Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, uz podršku uglednih srpskih intelektualaca, upravo je da sprečimo ovaj antiustavni dogovor između Vučića i Brisela i da novi zapadni ultimatum bude odbačen odmah posle izbora“, ističe lider Dveri za naš portal.

BONUS VIDEO Proevropska opozicija i deo desnice na zajedničkoj listi u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar