Foto: Arhiva/Printscreen/Shutterstock

Šta je ostalo od politike u Srbiji u 2020. godini? Parlament smo izgubili, na junske izbore smo išli pod maskama, EU nam je zalupila vrata, izgubili smo čak i status "čisto" demokratske države. Fragmente političke scene Srbije Nova.rs pokušala je da objedini kroz niz intervjua i analitičkih tekstova koji zajedno daju odgovor na pitanje gde smo bili i šta smo radili u 2020.

U narednim danima – od Nove godine do Božića – na Nova.rs čitaćete:

Koga bi lustrirala a koga hapsila Marinika Tepić

„Mi smatramo da javne funkcionere, ukoliko se dokaže da su koruptivno delovali, treba kazniti dvostruko više u odnosu na ono što podrazumeva krivični zakonik. Nova vlast će morati da pohapsi sve one koji trenutno čine okosnicu režima, s tim što to neće raditi Marinika, već policija i tužilaštvo kad im za to pružimo dokaze“, istakla je u novogodišnjem intervjuu za Nova.rs potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Detaljnije čitajte u tekstu koji objavljujemo za Božić, 7. januara. 

Boško Obradović o predsedničkom kandidatu

“Sadašnji saziv Skupštine Srbije je slika unutrašnjeg stanja Aleksandra Vučića. Mi nećemo bežati od toga da predložimo sopstvenog kandidata za njegovog protivnika na predsedničkim izborima, ali ćemo se povući ukoliko se pojavi bolji predlog. Za mene su idealni kandidati..“, otkrio je lider Dveri za naš portal, o čemu ćete moći da čitate u tekstu koji objavljujemo 3. januara.

Zašto se Dragan Đilas oseća optimistično

„Srbija i njeni građani imaju razlog za optimizam. Ne samo ja. Uostalom, videćete uskoro. Razgovaraćemo o ovom za godinu i po dana. Sačuvajte ovaj tekst“, rekao je lider SSP za naš portal. O politici, ali i kafani i basketu, čitajte u tekstu koji objavljujemo 1. januara. 

Strasti i pogrešna tumačenja ministra Tončeva

„Istina je da sam vrlo strastven čovek, energije mi ne manjka ni u poslovnom ni u privatnom životu. Postoje trenuci kada vas povedu temperament i emocija i kada sve na kraju izgleda i zvuči mnogo strašnije i ozbiljnije nego što uistinu jeste. Naročito kada se nešto izvuče iz konteksta, neka reč preskoči, a neka neopravdano naglasi“, kaže za Nova.rs ministar Novica Tončev. O tome kako se slaže sa predsednikom SNS i kolegama iz Vlade čitajte 1. januara.

Ovim rečima ministar za nedovoljno razvijene opštine Novica Tončev odgovara na pitanje da li je njegov ulazak u Vladu bio potez kojim je Srpska napredna stranka smirila njegove kritike i povremeno nezadovoljstvo.

Alternativna istorija: Zoran Lutovac je mogao biti basista „Brejkersa“

„Naš cilj i naš program je samo oslobođenje Srbije: oslobođenje od izdaje, oslobođenje od pljačke i oslobođenje od nedemokratije i neslobode. To su glavne teme u Srbiji: izdaja Kosova i pljačka Srbije. I uz to, nedemokratija koja im omogućava da to rade bez mnogo otpora“, rekao je predsednik DS za naš portal, za koji je govorio i o svojim muzičkim „korenima“, o čemu ćete više čitati 3. januara. 

Šta čitaju i koje serije gledaju srpski političari

Boško Obradović i „Doktrina šoka“, „Pukovniku nema ko da piše“ u rukama Pavla Grbovića, snovi Nebojše Zelenovića o „House of Cards“ i kakav je odnos Dragana Đilasa spram Alana Forda. Više o pojedinačnim uskusima čitajte 6. januara.

Crna 2020. godina za srpsku demokratiju i zašto nam verovatno neće biti bolje

Skupština bez opozicije, Vlada pod kontrolom predsednika, pravosuđe pod uticajem vlasti, institucije koje ne funkcionišu… Hapšenja novinara, premlaćivanje demonstranata, progon intelektualaca, umetnika, opozicionih političara… Godinama unazad u gotovo svim izveštajima međunarodnih organizacija govori se o stagnaciji i nazadovanju demokratije u Srbiji, a u 2020. je upaljen crveni alarm.

O tome kako smo krunili demokratske institucije tokom ove godine čitajte 2. januara.

Ekskluzivno: Šta je predsednik Vučić pisao Deda Mrazu 

„Poštovani gospodine Mraze,

Čuo sam da planirate i ove godine da posetite našu zemlju, uprkos epidemiji koronavirusa, što je dokaz koliko smo popravili rejting Srbije u Laponiji, posle toliko godina nazadovanja i ozbiljnih pretnji da će broj paketića na godišnjem nivou biti najniži u novijoj istoriji Srbije“.

Ovo je samo delić pisma prvog čoveka Srbije koje vam donosimo 1. januara.

Ekskluzivnije: Opozicija Deda Mrazu ponudila kandidaturu za predsednika

„Dragi Deda Mraze,

Iako smo dugo raspravljali da li da te ove godine bojkotujemo, jer nam nijednu želju nisi ispunio prošli put, odlučili smo da ti ipak pružimo šansu i da te upoznamo sa našim željama za 2021. godinu. Odmah na početku moramo da ti skrenemo pažnju da nipošto ne pokušavaš da nas posetiš tradicionalno, spuštanjem kroz odžak, jer su temelji naše opozicione kuće prilično klimavi, faktički su pred urušavanjem“.

O svim željama opozicije čitajte 2. januara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar