Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prva sednica Skupštine Srbije u novom sazivu bi trebalo da se održi do kraja jula. Iako se, prema zakonskim rokovima, konstituisanje parlamenta može prolongirati do 4. avgusta, predsednik Skupštine u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, tvrdi da će se poslanici okupiti ranije i da će konačna odluka biti poznata naredne nedelje. S druge strane, predstavnici opozicije ističu da su spremni za institucionalnu borbu i napominju da vlast više nikad neće moći da samostalno upravlja jednom od najvažnijih institucija u zemlji.

Ivica Dačić, predsednik parlamenta u tehničkom mandatu, istakao je da će uskoro objaviti kad će se održati prva sednica Skupštine Srbije u novom sazivu, ali da on ne može da zakaže sednicu dok od Republičke izborne komisije (RIK) dobije uverenja o dodeli mandata.

Pročitajte još...

Prema zakonu, imajući u vidu da su konačni rezultati objavljeni 5. jula 2022, konstituisanje Skupštine Srbije i verifikacija mandata moraju biti završeni najkasnije do 4. avgusta. Nakon toga teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije.

Za razliku od prethodnog sastava parlamenta, ovaj će biti značajno drugačiji, imajući u vidu da će sada i opozicioni predstavnici biti u poslaničkim klupama.

Jedan od njih je i Nebojša Zelenović, koji je na prethodnim izborima bio nosilac liste koalicije “Moramo”.

Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Da nismo izvršili pritisak prošle nedelje i zapretili blokadama, još uvek bi se glasalo u Velikom Trnovcu. Građani Srbije su se odvikli od toga da imaju parlament i da se u njemu istinski debatuje. Praktično tri su bili bez najvažnije institucije”, naglašava Zelenović.

On je naglasio da će koalicija “Zajedno” i koalicija “MORAMO” učniti sve da se u parlament vrati život.

“Predložićemo zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora, novi zakon o radu, nova rešenja koje će omogućiti energetsku tranziciju, povoljnije uslove za poljoprivredu i novi pristup prema IT sektoru”, najavljuje Zelenović.

Lazović: U našem fokusu su životna pitanja i problemi građana

Radomir Lazović, koji će biti šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd u parlamentu, rekao je da je za njega i njegove kolege skupštinska govornica samo još jedan alat u rukama u borbi za pravedno, solidarno društvo i zdravu životnu sredinu.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Rad u institucijama iskoristićemo da u fokus stavimo životna pitanja i probleme građana i ponudimo rešenja i viziju drugačijeg društva. Obezbedićemo i javnost rada i direktan kontakt sa građanima u radu poslaničkog kluba. Životna sredina, obrazovanje, društvene nejednakosti, decentralizacija i očuvanje javnih dobara su neke od glavnih tema kojima ćemo se baviti”, naglasio je Lazović.

Naš sagovornik dodaje da će njihova poslanička grupa koristiti sve institucionalne mehanizme koji će im, kao narodnim poslanicima, biti na raspolaganju.

“Jedan od primera za borbu protiv društvenih nejednakosti, koji mogu da vam najavim, jeste pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti tzv. Vulinove uredbe o društveno korisnom radu primaoca socijalne pomoći. Naš poslanički klub će u parlamentu delovati opoziciono i nikakva saradnja sa SNS, SPS i onima koji sarađuju sa njima nije moguća. Otvoreni smo za tehničku saradnju sa svim opozicionim grupama, a za programsku sa onima koje su nam ideološki bliske i po specifičnim pitanjima”, rekao je on.

Jovanović: Tražićemo smanjenje PDV i anektni odbor za Jovanjicu

Budući poslanik i generalni sekretar Narodne stranke, Stefan Jovanović, rekao je za “Novu” da će njegova politička organizacija predložiti u parlamentu sprovođenje ekonomskih mera, koje će podrazumevati smanjenje PDV-a.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Očekujem da će u što skorijem roku biti formirana Narodna skupština, kako bi se posle skoro 100 dana završio insitucionalni vakum. Narodna stranka će u Narodnoj skupštini biti najveća pojedinačna opoziciona stranka, i predložićemo sprovođenje ekonomskih mera Narodne stranke, odnosno smanjenje PDV-a sa 10 odsto na jedan odsto za osnovne životne namirnice, dupliranje budzeta za poljoprivredu i povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara”, ističe Jovanović.

On je najavio da će Narodna stranka najaviti osnivanje osnivanje anketnih odbora za ’Jovanjicu’, ’Krušik’, Telekom i EPS i za sve velike pljačke državne imovine i javnih sistema.

Miketić: Ovo je prilika za nove i hrabre glasove da se čuju u Skupštini

Đorđe Miketić, član Ekološkog ustanka koji je od nedavno deo stranke Zajedno, kaže za “Novu” da će on i njegove kolege biti glas obespravljenih građana sa ulice.

Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

“Predložićemo zakone koji će uticati na demontiranje vladajućeg kartela na vlasti, obezbediti uslove za zelenu tranziciju i energetsku nezavisnost, sprečiti dalju rasprodaju javnih dobara i kolonizaciju zemlje kako domaćih tako i stranih kolonizatora. Srbija i svi njeni građani zaslužuju da konačno postanu slobodno društvo dostojno života, utemeljenog na radu i solidarnosti”, zaključuje on.

Obradović: Opozicija je jača nego ikad

Komentarišući najavu da će konstitutivna sednica Skupštine Srbije biti pre kraja jula, predsednik pokreta Dveri i budući narodni poslanik, Boško Obradović, rekao je za Novu da parlament konačno izgledati reprezentativno, te da će opozicija biti najjača do sada.

„Narodna skupština će konačno izgledati reprezentativno i u njoj se naći čitav spektar ideoloških opcija od levice do desnice. Opozicija će biti najjača do sada i vlasti će biti mnogo teže da opstruiše rad Parlamenta kao do sada, posebno ako se opozicija drži jedinstveno“, naglašava Obradović.

Medju nama Među nama
Boško Obradović Foto:Ivan Dinić/Nova S

On je rekao da je važno odmah ustanoviti koje tačno vlast, a ko opozicija i ko se kako postavlja prema glavnim linija političkog rascepa u Srbiji.

„A to su stavovi prema КiM, RS, NATO, uvođenju sankcija Rusiji, povratku redovnog služenja vojnog roka… Fokus opozicije bi trebalo da bude otvaranje svih krupnih afera kriminala i korupcije u vrhu vlasti, kao i promena Poslovnika o radu Narodne skupštine kako bi opozicija dobila više parlamentarnog vremena, poput skupštinske obaveze ministara da odgovaraju na aktuelna pitanja ili predsedavajućeg da zakonski predlozi opozicije dođu na dnevni red skupštinskih zasedanja“, naveo je on.

Đurđević Stamenkovski: Skupština do sad izgledala kao GO SNS

Predsednica stranke “Zavetnici”, Milica Đurđević Stamenkovski, rekla je za Novu da je prvi i osnovni izazov novog saziva biti da odluči da li će to biti zakonodavni dom ili arena za galamu, uvrede i opstrukcije. Ona je dodala da će novi saziv parlamenta predstavljati izvestan napredak u odnosu na prethodni, koji je, kako kaže, ličio na sednice Glavnog odbora SNS.

“U prethodnom sazivu više se vodilo računa o lirskim i epskim uzletima u dodvoravanju vođi, nego o zakonodavnom uređenju države i društva. Vreme je da se to promeni. I naša uloga kao opozicionog subjekta, biće u tome da se tom jednoumlju stane na put, jer ne treba Srbija, ni kroz Skupštinu, ni kroz druge organe vlasti, da služi jednom čoveku, već svaki čovek na funkciji, mora da služi državi i njenim građanima”, poručuje naša sagovornica.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Đurđević Stamenkovski da će Zavetnici biti spremni da slusašaju sve skupštinske inicijative koje budu usmerene na pobošljanje životnog standarda građana, razvoja ekonomskih potencijala, saobraćajne infrastrukture a posebno vladavine prava.

“Isto očekujemo i mi od ostalih. Takođe, bilo kakav pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije, narušavanje tradicionalnih savezništava Srbije i sklanjanje u stranu problematike srpskog pitanja u regionu, neće imati nikakvu podršku, niti bilo kakav oblik razumevanja sa naše strane, naprotiv, bićemo najžešća opozicija takvim, eventualnim pokušajima. Mi smo državotvorna stranka, pojedinačno najjača takva u parlamentu i pružićemo snažan doprinos odbrani Srbije i srpskih interesa u Srbiji i van nje”, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Skupština ne radi od februara, a šta rade poslanici?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare