Foto: Nova.rs; N1

Srpski političari koji zbog mere zabrane kretanja ne smeju da provode vreme izvan svojih domova, na različite načine su iskoristili prethodnih mesec dana. Neki od njih odlučili su da se posvete filmovima koje nisu imali prilike da pogledaju ranije, drugi pak prate reprize košarkaških utakmica, a ima i onih koji vreme u izolaciji koriste za pisanje romana.

Milutin Mrkonjić: Izolacija je moj prirodan način života

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar u više različitih vlada Milutin Mrkonjić (77), rekao je za Nova.rs da je on zbog svog posla odavno naviknut na izolaciju i da mu ona ne pada teško.

„Moj posao je bio takav da sam često bio u profesionalnim izolacijama na gradilištima širom sveta. Sad uglavnom gledam televiziju, odnosno reprize košarkaških utakmica. Dugo nisam imao vremena za to, a volim sport. Naravno, pratim i sva uputstva koja daju naši lekari i pridržavam ih se. Ne izlazim nigde, perem ruke deset puta dnevno i dajem savete mojim kolegama koji su još uvek na gradilištima“, istakao je Mrkonjić, dodajući da mu je prethodnih mesec dana prošlo veoma brzo.

Foto:Nemanja Jovanović

„Jedino mi je teško što ne mogu da izađem na gradilište. Moj radni vek traje 50 godina i čitavo vreme sam se susretao sa izolacijom. Situacija se delimično promenila u periodima kad sam bio na direktorskim funkcijama i kad sam bio ministar, ali sam i tada bio po gradilištima. Tako da je za mene izolacija prirodan način življenja“, naglašava počasni predsednik SPS.

On je pručio ostalim građanima, koji kao i on moraju najveći deo vremena da provode u svojim domovima, da se pridržavaju mera koje propisuju stručnjaci.

„Važno je da imaju osnovnu disciplinu kad je u pitanju higijena i poručujem im da ostanu kod kuće. Ja se nadam da će se ovakvo stanje završiti za jednu ili dve nedelje i da će onda biti lakše“, navodi Mrkonjić.

Mićunović: Proći će i ova nevolja

Profesor Dragoljub Mićunović (90), poslanik Demokratske stranke i njen nekadašnji predsednik, rekao je da mu izolacija pada veoma teško i da mu nedostaju brojne stvari koje je mogao da radi dok nije uvedena zabrana kretanja za starije od 65 godina.

„Ostale su mi knjige i neki rukopisi u kancelariji, ali sad ne mogu da pređem tamo, a trebalo mi je vreme da sredim situaciju sa novim kompjuterom. Kao i svi, skupljam informacije gledajući televiziju i čitam knjige koje sam odavno želeo, a nisam stizao ranije. Preko telefona kontaktiram sa prijateljima, ali se ništa posebno ne događa. Osim što se pati i čeka da se ovo što pre završi“, izjavio je Mićunović, dodajući da njemu vreme veoma sporo prolazi.

Foto:Nemanja Jovanović

„Ovo traje veoma dugo. Bez obzira što izgleda kao da je dan kratak, oni su monotoni i ništa se novo ne događa, pa zato i sporo prolaze“, naveo je on.

Onima koji najveći deo svog vremena provode u domovima, usled zabrane kretanja, Mićunović je poručio da imaju strpljenja.

„Poručujem im da sačuvaju sebe, da sačekaju da ova epidemija prođe i da nađu neku vrstu zabave. Mogu da čitaju knjige ili da gledaju filmove. Predlažem im da nađu neka lakša zanimanja i da budu disciplinovani.Sećam se jedne zgode na moru, kad je kiša padala tri dana. Tad sam na rivi naišao na jednog starog ribara i upitao sam ga hoće li ikad prestati ova kiša. On me je pogledao začuđeno i rekao: „Prestala je svaka, pa će i ova“. To mi je ostalo za nauk da uvek kažem kad naiđe neka nevolja: ‘Prošla je svaka, pa će proći i ova'“, istakao je Mićunović.

Gajović: Pišem akciono – špijunski triler „Prvi srpski tajkun“

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandar Gajović(69) navodi da je u prethodnom periodu radio od kuće, te da je u stalnom kontaktu sa zaposlenima u Ministarstvu.

„Potpuno sam u toku svih dešavanja. Ujedno sam iskoristio ovaj period da napišem svoju knjigu za koju verujem da će, u najmanju ruku, biti interesantna. Ja sam imao neke teze i okvire još pre četiri – pet godina, a sad sam ovaj period iskoristio da privedem kraju rad na toj knjizi. U pitanju je jedan akciono – špijunski triler u našim okvirima. Knjiga je nazvana „‘Prvi srpski tajkun'“, rekao je Gajović.

Kako je istakao, u prethodnom periodu ‘knjigu nije ispuštao iz ruku’, a pored toga što piše sopstveno delo, paralelno rediguje i knjigu svog prijatelja Miše Aleksića iz Riblje Čorbe.

Foto: N1

„U pitanju je zanimljiva muzička storija o jednom bendu. Pored toga, svaki dan vežbam, slušam muziku i gledam televiziju. Trenutno sam ‘do guše’ u seriji ‘Carstvo poroka’. To je nešto najbolje što sam imao prilike da gledam“, opisuje Gajović, savetujući ljudima koji su u sličnoj situaciji kao on da pronađu način kako da prevaziđu trenutne okolnosti.

„Inače nisam čovek koji sedi i gleda u plafon. Naprotiv, uvek sebi pronalazim posao i to je ono što me održava mentalno zdravim i fizički vitalnim. Preporučio bih ljudima da pročitaju knjigu autora Žozea Eduarda Agvaluza pod nazivom ‘Žene moga oca’. Ne samo da će prekratiti vreme, već će imati priliku i mnogo toga da nauče. To je knjiga koja je meni kao čitaocu obeležila ovaj period izolacije“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Žarko Korać: Balkon mi je „prozor u svet“

Psiholog i narodni poslanik Žarko Korać (73) rekao je da vreme u karantinu najviše provodi čitajući i gledajući filmove.

„Neprijatno je ovo ograničenje kretanja. Ja imam balkon koji gleda na ulicu, ali on nije veliki. Nikad nisam mislio da će mi on biti važan u životu. U poslednje vreme često sednem na stolicu na balkonu i čitam na suncu. Balkon mi je prozor u svet“, objašnjava Korać.

On navodi da je „svašta preturio preko glave“, ali da mu se ne sviđa odluka da se potpuno zabrani kretanje osobama od 65 godina i starijim.

„Mislim da je to veoma pogrešna odluka, jer nijedna zemlja nema policijski čas za starije ljude“, kaže Korać.

Foto: Zoran Lončarević

Kao psiholog, Korać je poručio svima koji najveći deo vremena provode u svojim kućama, da pronađu način da budu, pre svega, mentalno aktivni.

„Svima bih preporučio da probaju sada da rade ono što su u nekom trenutku svog života propustili. Da pročitaju neku knjigu, pogledaju film, da počnu da pišu dnevnik ili da se javljaju ljudima sa kojima su ranije izgubili kontakt. Da budu i fizički aktivni. Za mene kao psihologa je najvažnije biti mentalno zaposlen. Najgore je ležati i gledati u plafon. Zato je važno da ljudi pronađu način kako da strukturiraju svoje vreme kako bi bili mentalno aktivniji“, naglašava Korać.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram