U novoj Vladi Srbije imamo rokadu kakvu smo već imali prilike da vidimo otkako su naprednjaci na vlasti u Srbiji. Lider socijalista Ivica Dačić preuzima Ministarstvo policije, a sa ovog mesta Bratislav Gašić odlazi na čelo vojske. To je put koji je svojevremeno prešao Nebojša Stefanović, pre nego što je čini se trajno napustio krug naprednjaka koji se okupljaju za stolom u Nemanjinoj 11.

Novi premijer Srbije Miloš Vučević upravo je saopštio sastav Vlade. Iako je bilo glasova da Bratislav Gašić neće biti njen deo, ipak, je tu, ali na drugoj poziciji. Ono što je u ovom trenutku jasno jeste da se očigledno nije pokazao kao ministar policije dovoljno dobro prema merilima naprednjaka, da bi na toj poziciji i ostao.

Istina je da se Gašić vraća na mesto s kog je svojevremeno otišao na buran način.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da podsetimo, Gašić je na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine imenovan za ministra odbrane. I tada je bilo različitih reakcija javnosti, pa se dovodilo pod znak pitanja da li je novi ministar vojni uopšte služio vojni rok. Na te spekulacije je tada odgovorio:

“Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač.“

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju.

Iako se kroz ovu aferu “provukao” ministarskog mesta ga je koštao seksistički komentar.

Nakon što je na račun novinarke u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja, rekao: “volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“, tadašnji premijer Aleksandar Vučić je izjavio da „on više ne može da ostane na tom mestu“.

Sada se na to mesto vraća, al da li će on biti novi Nebojša Stefanović pokazaće vreme.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Stefanović je, naime, resor policije zamenio vojskom nakon afere “prisluškivanje predsednika”. Njegovo ime se dovodilo s tim u vezu, čak su i naprednjaci javno izražavali sumnje u njegovu odanost Aleksandru Vučiću, a zatim su odbori SNS širom Srbije glasali nepoverenje visokomfunkcioneru. Smenjen je sa čela beogradskog odbora SNS, a zatim je usledio i njegov izlazak iz Vlade.

Što se Gašića tiče, poslednjih meseci su kružile glasine da su njegovi dobri odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poljuljani.

Još tokom 2023. godine Gašić je, prema našim saznanjima, bio nezadovoljan zbog toga što nije došao na čelo stranke, ali i zbog stopiranja izbora novog direktora policije.

U sve se umešala i potpredsednica SNS Nevena Đurić koja je kao mlada nada stranke izašla na “crtu” Gašiću u Kruševcu. O navodnom konfliktu s Vučićem nedavno se uključio i kontroverzni kum predsednika, Petar Panić Pana.

On je na društvenim mrežama objavio da je „tikva pukla odavno“ i pružio podršku svom kumu Aleksandru Vučiću.

Nebojša Stefanović i Aleksnadar Vučić Foto: N1

Put od Vučićevog miljenika do nepoželjnog, prošao je i Nebojša Stefanović, a da li je ovo što sad gledamo s Gašićem sličan scenario, ostaje da vidimo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare