Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret za preokret Beograd traži da se hitno obustavi uništavanje Skadarlije, s obzirom da je prethodnih dana ponovo počelo njeno prekopavanje. 

„Grad Beograd je ovih dana nastavio sa uništavanjem zakonom zaštićenog kulturnog dobra Skadarlija. Ovo uništavanje započeto je još 2017. godine kada su umesto autentične kaldrme u Skadarliji postavili fabrikovane kamene oblutke iz Grčke. Autentična kaldrma iz turskog vremena je doneta sa Pašinog brda (Lekinog brda), a u rekonstrukciji je ona iskopana i odneta u nepoznatom pravcu. Deklaracije o uvozu oblutaka iz Grčke smo tada javno objavili“, piše u saopštenju Pokreta za preokret.

Kako dodaju tada su podneli krivične prijave protiv tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, tadašnjeg gradskog menadžera Siniše Malog, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivere Vučković i gradskog arhitekte Milutina Folića.

„Samo u prvoj fazi za rekonstrukciju je potrošeno preko 180 miliona dinara, iako je ceo posao bio netransparentan. Iako smo jasno dokazali da autentična kaldrma nije mogla biti zamenjena fabrikovanim oblutcima, a da se ne naruši zaštićeno kulturno dobro Skadarlija krivična prijava nije do danas procesuirana. Nakon tri godine nastavlja se započeto uništavanje Skadarlije. Građani nisu obavešteni šta se radi, da li će i postojeća kaldrma otići u nepoznatom pravcu i da li će i ona biti zamenjena oblutcima“, kažu u PZP.

Uz gradilište, napominju, trenutno nema nikakvih informacijama ko radove izvodi, ko je investitor, šta se radi, koja je cena radova, da li postoji saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, niti druge važne informacije.

„Jedina konstanta u ovim i radovima je Goran Vesić, tada gradski menadžer, sada zamenik gradonačelnika. Izgleda da SNS-u istorija počinje od njihovog prvog stranačkog kongresa, a istorijske vrednosti Skadarlije im ne predstavljaju ništa. Ni kaldrma iz turskog vremena sa Pašinog brda, po kojoj su gazili srpski ustanici protiv Turaka. Ni Đura Jakšić, Branislav Nušić, Žanka Stokić, Čiča Ilija Stanojević, Moma Кapor, ni pisac Janko Veselinović nisu dovoljno važni za SNS da čuvaju Skadarliju, koja je oviim umetnicima bila mesto stvaranja i inspiracije“, navode u PZP i dodaju:

„GO Pokreta za preokret traži punu informaciju o radovima u Skadarliji, a prvenstveno da li će u ulice u Skadarliji biti vraćena autentična kaldrma ili će biti ugrađeni oblutci iz uvoza koji ni po čemu ne odgovaraju zašitćenoj kulturo istorijskoj celini Skadarliji. Tražimo i informaciju o vrednosti radova, izvođačima, gde se odvozi postojeća kaldrma, ko je stručni nadzor i dokumentaciji vezanu za to“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare