Foto:Južne vesti/T Tasić

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš osudio je dalje uništavanje zelenila u Nišu, koje se nastavilo u praznične dane, sečom jelki i platana na Trgu kralja Milana i šetalištu.

„Po beogradskom, već oprobanom i nekažnjenom modelu, iz Savamale drveće je posečeno u noćnim, odnosno u ranim jutarnjim časovima, u vreme državnog praznika, kada je grad još ‘spavao’. Kako je drveće posečeno van radnog vremena, pre šest časova, a kako se radi o danu državnog praznika, jasno je da je ovo nastavak ekocida mimo volje Nišlija“, stoji u saopštenju Pokreta za preokret .

Navode i da ne prihvataju objašnjenja da se drveće, staro preko 50 godina, ne uklapa u novu arhitekturu centralnog trga, jer da je čak i tako, drveće je moglo biti izmešteno, a ne posečeno, pogotovu što se radi o zdravom drveću.

„Ne prihvatamo ni objašnjenje da je u pitanju ‘samo pet stabala'“, navode u Pokretu i podsećaju da je bahata, nelegalna gradska vlast, nedavno posekla zdrave kedrove bez bilo kakvog pitanja Nišlija i to sve pored pandemije koronavirusa koja vlada u Nišu i celoj zemlji.

Napominjujući da ljudi umiru svaki dan, a lekari saopštavaju da je zagađenost vazduha jedan od faktora koji povećava smrtnost od korona virusa, iz Pokreta ističu da nelegalnu vlast u Nišu to ne interesuje, „a nestručni niški vlastodršci nam oduzimaju i ovo malo kiseonika“.

Gradski odbor Pokreta za preokret Niša podseća da ovo dešava po treći put.

„Proletos su ispred laboratorije Instituta za javno zdravlje posekli dva prelepa, zdrava stogodišnja stabla kedra, koja su posadili ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta, i koja su bila pod zaštitom. Da li smo i mogli imati iluziju na će ovako odnarođen režim voditi računa o drveću, kada ne vodi računa o ljudima“, upitao je Gradski odbor Pokreta za preokret Niš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar