Foto:N1

Pokret Slobodna Srbija saopštio je danas da daje podršku jereju Vukašinu Milićeviću i osuđuje potez Srpske pravoslavne crkve (SPC) i patrijarha Irineja, koji je Milićeviću zbog nastupa u emisiji "Utisak nedelje" zabranio bilo koju vrstu javnog istupanja.

U saopštenju Slobodne Srbije navodi se da je SPC „krijući se iza svoje autonomije“ svojim potezom povredila društvene i civilizacijske tokove koji su proklamovani pravnim poretkom Srbije, koji obavezuje sve, pa tako i verske zajednice koje postoje u okviru njega.

„Ne ulazeći ovde u specifičnost duhovnog poziva i uopšte crkvenog ustrojstva, opasno je posezati za ovakvim potezima, jer se na taj način šalje poruka, pre svega verujućem građanstvu Srbije, a i svim ostalim građanima da slobodna, odmerena, kritička, zdravorazumska, dobronamerna reč u našem društvu nije poželjna“, dodaje se.

Pokret je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu i patrijarha Irineja da se „u ovim teškim vremenima“ izdignu iznad „službovanja jednoj političkoj partiji“.

„Ako ništa drugo, onda zbog poštovanja svetosavske baštine i uspomene na počivšeg patrijarha srpskog Pavla, čime biste građanima poslali poruku jedinstva, tolerancije, pa čak i prihvatanja drugačijeg, dobronamernog mišljenja, ne ulazeći ovde u versku doktrinu“, ističe se.

Podsećamo, patrijarh Irinej zabranio je docentu Bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću javne nastupe zbog „neposlušnosti i stavova koje je iznosio, a za koji je patrijarh ocenio da su protivni Srpske pravoslavne crkve“. U pismu koje je patrijarh uputio Milićeviću takođe se navodi da mu zabranjuje sveštenodejstvo i da ga stavlja u nadležnost crkvenog suda.

Poslednji nastup Vukašina Milićevića bio je u emisiji Olje Bećković Utisak nedelje koji se emituje na televiziji Nova S.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram