Foto: Vesna Lalić

Pokret Opre Roma Srbija Vam se obraća povodom videa na kojem Vaš prijatelj, u Vašem prisustvu priča poprilično vulgaran, nepristojan i iznad svega za Rome uvredljiv vic, koji naziva „istinitom pričom“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Pokret Opre Roma Srbija Vam se obraća povodom videa na kojem Vaš prijatelj, u Vašem prisustvu priča poprilično vulgaran, nepristojan i iznad svega za Rome uvredljiv vic, koji naziva „istinitom pričom“. Pokret Opre Roma je nastao 2019. godine kao odgovor na izazove društvene nejednakosti sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji i nezadovoljstvo načinom na koji je predstavljena u politici i društvu Srbije. Pokret je do sada stekao legitimitet kroz direktan razgovor sa više od deset hiljada pripadnika romske zajednice. Naš pokret čine Romi iz raznih delova Srbije i oni koji nisu romskog porekla, ali veruju da bolji život Roma znači bolji život Srbije. Ne pripadamo nijednoj partiji. Deo smo transnacionalne mreže romskih pokreta koji rade na građanskom učešću Roma u političkom životu širom Evrope.

Naime, Pokret Opre Roma Srbija smatra da je „istinita priča“ ispričana od strane vašeg prijatelja problematična iz više razloga; najpre upitno je koliko je priča istinita, ili je u pitanju samo primitivni vic, lišen svake vrste duhovitosti, zatim predstava Roma kroz tu „istinitu priču“ koji se na vrlo ponižavajući način obraća ženi, i naravno predstava žene u toj „istinitoj priči“ kada se postavlja u situaciju da joj se takav posao nudi. Sa druge strane ako bismo i zanemarili ovu površnu anallizu koju ovde iznosimo, Pokret smatra da je nedopustivo da javna ličnost, poput Vas, sa medjunarodnim i domaćim političkim iskustvom kakvo Vi imate, koji se zalaže za pristojnu Srbiju dozvoli sebi da bude snimljen u društvu gde se priča o bilo kojoj temi na jedan prost i vulgaran način, naročito ne da prećutno dozvoli vređanje građana države čiji je državnik bio i pretenduje opet da bude. Smatramo da je društvo u Srbiji već dovoljno podeljeno da se ovakvim, verovatno nenamernim, gestovima doprinosti stvaranju još lošije predstave o Romima, koja je ionako loša, kao i o ženama.

U skladu sa svim navedenim Pokret Opre Roma Srbije, u ime Roma cele Srbije, zahteva i očekuje Vaše javno izvinjenje prvenstveno Romima i ženama, ali i svim građanima Srbije koji su izloženi vulgarnostima ovog videa“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar