Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret "1 od 5 miliona" započeo je svoju predizbornu kampanju za republičke izbore danas u Vranju, a predstavnica tog pokreta Dejana Stošić poručila je da se mora sprovesti suštinska decentralizacija jer, kako kaže, Srbija nije samo Beograd.

Stošić je navela i da, ukoliko se ne sprovedu hitne i konkretne mere, Vranje će, kao i mnoga druga mesta širom Srbije, postati grad duhova.

„Najveća stopa nezaposlenosti, a najniža prosečna plata jesu ono što Vranje čini slepim crevom Srbije iz kojeg svi beže“, istakla je Stošić dodajući da Vranjanci koji su imali sreće da nađu posao, imaju minimalna primanja i stalno se presabiraju da li će imati da plate struju ili vodu i koje dete će moći da obrazuju.

Fabrike i firme zatvaraju se preko noći dok ostavljaju hiljade porodica na cedilu, tvrdi Stošić navodeći da radnici nekadašnjeg giganta „Koštane“ 17 godina ne mogu da naplate svoju platu koja za sve te godine iznosi koliko i „mesečna primanja poslanika vladajuće stranke Slaviše Bulatovića koji za četiri godine nije zucnuo ni reč u Skupštini“.

„Istog onog koji je oteo zemljište osnovne škole „Predrag Deviđić“ u Vranjskoj Banji i onog čija žena ide na letovanje o trošku Zdravstvenog centra Vranje koje posluje u minusu“, navela je Stošić.

Dodala je da „1 od 5 miliona“ ima konkretan plan kako da prvu godinu fakulteta učini besplatnom za sve jer obrazovanje mora biti dostupno svima.

Prema njenim rečima, osmislili su i Partner projekat, po kojem student koji želi može da sklopi ugovor sa državom, prema kojem se država obavezuje da plaća troškove svih godina studija, ali i smeštaj, ishranu, knjige.

Student je dužan, prema tom ugovoru, da po diplomiranju vrati dug Srbiji tako što će ostati u njoj najmanje četiri godine i raditi u državnoj upravi ili preduzeću, što je država dužna da mu obezbedi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar