Aleksandar Vučić, Miloš Vučević Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEKM.K./ATAImages

Ukoliko predsednik Aleksandar Vučić održi svoju reč i napusti mesto šefa SNS, njegov naslednik najverovatnije će biti ministar odbrane Miloš Vučević. Mnogi redovi ispisani su na ovu temu, a da je Vučević prvi pik predsednika svedoči niz događaja koji samo potvrđuju da je "Vučić sva jaja stavio u jednu korpu" - korpu Miloša Vučevića. Novi ministar obraća se poput Vučića, dobija gromoglasne aplauze, a ima i mesto prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane - isto ono što je Vučić bio pre 10 godina.

Veliki broj imena nizao se na listi potencijalnih naslednika Vučića – od Ane Brnabić, preko Marka Đurića, pa sve to Nikole Selakovića i Miloša Vučevića. Iako je Vučić daleko od toga da zatvori vrata u SNS, u ovom trenutku se vide prvi obrisi Vučičevog naslednika.

Niz faktora i događaja aludiraju da će novi šef SNS (ukoliko Vučić odluči da napusti stranku) biti aktuelni ministar odbrane i bivši gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. Neke od njih ćemo vam predstaviti:

Obraćanja u duhu Vučića

Nakon najava da će Vojska Srbije srušiti sve dronove koji spijuniraju našu teritoriju, preduzetu su mere, pa je u vojnoj akciji srušen jedan dron.

Javnost je u tom trenutku baratala sa premalo informacija, a u maniru Vučićevih najava i obraćanja oglasio se novi ministar odbrane Miloš Vučević.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Vučević je rekao kako je Vojska Srbije ovim zaštitila nebo nad našom zemljom i da je pokazala, kako je kazao, pravovremenost.

„Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji i na preciznosti i odlučnosti da štite nebo… Nebo nad Srbijom je bezbedno”, rekao je Vučević za TV Pink. Sve je to neodoljivo zaličilo na obraćanja predsednika Vučića, koji u maratonskim intervjuima i obraćanjima javnosti ne kaže gotovo ništa.

Ukoliko Vučić konačno napusti SNS, Vučević najbliži mestu predsednika

Dugo se spekulisalo da će Aleksandar Vučić napustiti čelo SNS, o čemu je samo on govorio više desetina puta. Obećavao je predsednik, ali do sada nismo dobili garanciju kada će predsednik zvanično napustiti čelo najjače partije.

Bratislav Gašić, Miloš Vučević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odmah nakon najava da bi mogao da podnese ostavku, počelo je sa spekulisanjem ko bi mogao biti novi naslednik. Prema saznanjima Nova.rs, knjiga bi u tom slučaju najverovatnije bila svedena na “dva slova”. – Ana Brnabić ili Miloš Vučević.

Iako je Brnabić dugogodišnja predsednica Vlade, Vučević je privatno znatno bliži Aleksandru Vučiću, te po modelu vladanja znatno više odgovara sadašnjem šefu države. Dakle, ukoliko predsednik konačno odluči da završi svoju epizodu u SNS, najbliži najmoćnijoj stranačkoj fotelji biće Miloš Vučević.

Izvori našeg portala navode da Vučević, uz Anu Brnabić spada u ljude u koje ima najviše poverenja.

„Oni važe za ljude u koje Vučić ima najviše poverenja mi preko kojih bi i dalje mogao, doduše iz senke, da upravlja strankom”, kazao je ranije naš sagovornik.

Bivši gradonačelnik Novog Sada sam je rekao da je za SNS uradio puno više od mnogih ministara, čime se još jednom preporučio za mesto predsednika Vlade.

„Smem to da kažem, neskromno. Više sam uradio za stranku od mnogih ministra koji su bili u vladama. Nisam imao priblem da podržim svaki predlog predsednika republika. Nikad se nisam osetio uvređenim, nego sam bio ponosan i srećan što sam deo tima Aleksndra Vučića i SNS“, poručio je jasno Vučević.

Politički uzlet isti kao Vučićev

Iako je pre stvar simbolike (a, možda i ne), bivši gradonačelnik Novog Sada svoju političku karijeru gradi na sličan način poput predsednika Srbije. Svi se sećamo da je 2012. godine Vučić postao prvi potpredsednik Vlade, ali i ministar odbrane.

Mnogi nisu razumeli šta znači ovo PPV, da li to ima neku težinu i šta znači to prvi? Naravno, premijersko mesto tada je bilo rezervisano za Ivicu Dačića, koji je odigrao uloga „king makera“, odnosno tasa na vagi. Bez obzira na Dačićevu ulogu, Vučić je zbog svoje uloge u SNS dobio neformalnu veoma bitnu funkciju PPV, ali i ministra odbrane.

Istu takvu ulogu u novoj Vladi ima Vučević.

Gromoglasni aplauzi u Skupštini za budućeg premijera

Na svim sedanjima Narodne skupštine, ministar odbrane, a pre toga narodni poslanik dobijao je najgromoglasnije aplauze.

To su uvideli i drugi narodni poslanici, ali građani koji su sve to pratili putem televizijskog prenosa. Da aplauzi nisu sporadični I inspirisani dobrim oratorskim sposobnostima Vučevića potvrđuje I najava da će ova Vlada biti podeljena na dva dela: prvi deo mandata koji će voditi Ana Brnabić i drugi koji će voditi Miloš Vučević.

Naravno, sve to je pod uslovom da Vlada bude imala pun mandat, ali ako je sudeći po najavama predsednika Srbije, moguće je da ni Ana Brnabić neće moći da odradi svoju polovinu mandata.

I sama premijerka Ana Brnabić rekla je da će Vučević preuzeti mesto predsednika Vlade.

Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„To je dogovor. Ja shvatam da je to bila teška odluka. I mene da ste pitali i mi smo razgovarali otvoreno i iskreno. I predsednik i ja nasamo, i Miloš i predsednik nasamo i nas troje i ključni ljudi SNS, stvarno je bila teška odluka. Mislim da je presudila ta stvar da su tako krizna vremena i tako teška vremena i da samo upravljanje vladom… Da Milošu treba malo više vremena da se saživi i nauči. I meni je trebalo vreme da naučim od 2017. godine. Miloš je sad na jednoj od ključnih pozicija u Vladi, on će doneti jednu veliku energiju“

Zajedno i na Pasuljanskim livadama

Na vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama, predsednik Aleksandar Vučić došao je u društvu ministra odbrane Miloša Vučevića.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Iako je trebalo da bude na sastanku u vezi sa Berlinskim procesom, gde je ranije najavljeno da će se sastati sa kancelarom Nemačke Olaf Šolcom, ali I predsednikom Vlade Aljbinom Kurtijem.

Umesto “vrućeg” sastanka u srcu Evrope, Vučić je sa Vučevićem obišao “hladna” polja Pasuljanskim livada u jeku afere sa obaranjem dronova.

Bonus video: Miloš Vučević o dronovima na teritoriji Srbije i podizanju MIG-ova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare