Miloš Vučević Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je večeras da je dron, koji je Vojska Srbije oborila ranije danas, leteo iz pravca Jarinja i Rudnice ka opštini Raška.

Vučević je rekao kako je Vojska Srbije ovim zaštitila nebo nad našom zemljom i da je pokazala, kako je kazao, pravovremenost.

„Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji i na preciznosti i odlučnosti da štite nebo… Nebo nad Srbijom je bezbedno“, rekao je Vučević za TV Pink.

Upitan o pretpostavkama čiji bi oboren dron mogao da bude, Vučević je rekao da pravac kretanja drona „jasan i da pokazuje sa kog područja dolazi“.

„Istraga će utvrditi koja je vrsta drona i sve ono što ćemo iz toga utvrditi kao činjenično stanje dovešće nas do toga ili ukazati ko bi mogao da bude vlasnik. Videćemo i ko je proizvođač tog drona i imaćemo jasniju sliku u narednim danima i satima“, rekao je Vučević.

On je istakao da je Vojska Srbije ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja.

„Nisu korišćeni protivavionski mitraljezi ili topovi ili neka druga oruđa, već najmoderniji elektronski uređaji“, rekao je ministar odbrane.

Na pitanje novinara da li je ovaj dron bio provokacija, Vučević je odgovorio da misli da „nema dileme“.

„Izvinite, ali mi nismo slali naše dronove na druge teritorije i nismo vršili uzurpaciju neba ili teritorije koja je pod jurisdikcijom trenutno ili trajno nekih drugih administracija“, rekao je srpski ministar odbrane.

Upitan o mogućim motivima korišćenja pomenutog oborenog drona, Vučević je izjavio:

„Svakako nisu išli u izviđanje ili snimanje lepih krajeva Kopaonika i Raške, već interesantno uvek se negde ‘vrzmaju’ iznad vojnih objekata ili pokušavaju da lociraju naše jedinice koje su na redovnom izvršavanju zadataka.“

Za ovu akciju obaranja drona, Vučević je naveo da ona pokazuje da se Srbija „ne šali“.

„Nikom ne pretimo, ne zveckamo oružjem i ne igramo se ratnih igara, ali smo odlučni da štitimo nezavisnost i slobodu Srbije. Nemojte izazivati Srbiju i vratimo se za pegovarački sto. Srbija je spremna za dijalog i kompromis, ali više nije džak za udaranje i Vojska Srbije je spremna da izvrši svaku naredbu predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta“, dodao je Vučević.

Podsetimo, jedinice Vojske Srbije su ranije danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

„Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška“, navedeno je u saopštenju.

„U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata“, navedeno je još u saopštenju.

BONUS VIDEO – Aleksandar Radić o podizanju borbene gotovosti u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare